понедељак, 19. октобар 2015.

URBI ET ORBI!



Piše: Mirka Šajić
Uvaženi posjetioci ovog bloga,
Osjetih potrebu da vam se obratim i dam svoj osvrt na rezultate enigmatskog konkursa povodom Dana ludaje, tradicionalne  manifestacije koja se odigrava u Kikindi. 
Moj rad, nimalo romantičnog rješenja, u konkurenciji rebusa je osvojio najviše poena desetočlanog žirija. Nakon toga su se pojavile i prve kritike na račun ilustracije i rebusa. Slažem se sa napisanim, da ilustracija ne odgovora rješenju rebusa. Na slici je više Kermita, treba da bude samo jedan, itd.  Taj propust pripisujem brzini (rebus sam poslala pretposlednji dan konkursa) i nedovoljnom iskustvu. U propozicijama konkursa nije bilo navedeno da li će žiri ocjenjivati postavku i rješenje rebusa ili se boduje i grafički prikaz.
Stvaranjem „sitnih zagonetaka“ se bavim tek nešto više od godinu i po. Svim dobronamjernim sugestijama, kritikama i savjetima se radujem i prihvatam ih. Kvalitet mog, niti kvalitet konkurentnih radova, ne bih da ocjenjujem. Taj posao je odradio žiri, čijim članovima želim da odam priznanje na obavljenom poslu. Tu ne ulazim i ocjene radova  nego bih se osvrnula na veliki broj rebusa  koje su pregledali i malo vremena kog  su imali za taj poduhvat. Ponosim se svojom pobjedom, a isto tako, ne bih bila nezadovoljna da rebus nije dobio niti jedan poen. Poslala sam jedan rebus i jedan anagram, koji na tabeli dijeli četvrto mjesto. To je više nego odličan rezultat za nekog sa malim enigmatskim iskustvom.
Pored već pomenutih, dobronamjernih kritika, pojavljuju se zluradi sarkastični komentari. Smatram da svojim djelovanjem na ovom i ostalim enimatskim blogovima i u ličnim susretima, ničim to nisam zaslužila. Ovo i ostala nadmetanja nisu gladijatorska arena već prilika za jednu zdravu utakmicu i pokazivanje ličnog sastavljačkog umijeća.  U komunikaciji sa vama svima trudim se da budem korektna i neposredna, pa to očekujem i od sagovornika. Zloba i zavist je ono što nikad niko neće osjetiti s moje strane, tako da me takav ton zaista vrijeđa. Nadam se da sličnih komentara niti na moj, niti na bili čiji račun, više neće biti. Svjedoci smo vrlo neprijatnih, nekonstruktivnih diskusija koje ničemu pozitivnom ne doprinose.
 Ovom prilikom čestitam svim kolegama koji su poslali ispravne radove i na taj način odali priznanje Slavku Bovanu za rad na popularizaciji enigmatike i njegovanju dobrih i prijateljskih odnosa među enigmatama ovog našeg podneblja. Njemu se posebno zahvaljujem  što je imao strpljenja za moja pitanja i što me nije obeshrabrio nakon prvih nespretnih sastavljačkih pokušaja.
Hvala svima koji su mi čestitali javno ili putem privatnih poruka.
Kao dokaz da prihvatam osnovanu kritiku, napravih novu ilustraciju. 
Pozdrav svima!
(Naslov je "redakcijski")

17 коментара:

  1. Dobar žabac! Poštujući sve zakone fizike, izdužio se koliko treba i rešio sve probleme:)

    ОдговориИзбриши

  2. Mirka, slažem se sa svim što si napisala i potpuno te podržavam!
    Još jednom ti čestitam na uspjesima!

    ОдговориИзбриши
  3. ERO, MIRKA, SAKRI MORE!

    Mirka, uživaj u pobjedi! Opet ti čestitam i jedva čekam revanš! Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  4. Samo da ne ispadne: Pravda za Mirku! :)

    Poenta ove pisanije nije ni rebus ni takmičenje, već da se isfrustriranim tipovima pokaže da je moguće kulturno i uljudno komunicirati. Svima nama je preko glave pljuvanja neistomišljenika. Ovdje smo da se opustimo, družimo i zabavimo. Ko to ne shvata, neka zna da se iskreno saosjećam i da se nadam da će za svoju bolest naći lijek.

    Ekipo, hvala na razumijevanju!

    ОдговориИзбриши
  5. Mirka, čestitke i podrška iz Sarajeva! Ejub

    ОдговориИзбриши
  6. Mirka, bravo za ono što si napisala i moja puna podrška.

    ОдговориИзбриши
  7. Mirka,
    takvim najviše smeta kad ih ignorišeš, pa toplo preporučujem i takav vid "borbe".
    Čestitke i pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  8. Potpisujem sve gore napisano ( mada Mirka zna da smo istomišljenici po tom pitanju odavno). A greške (početničke!?) nisu bed i potrebne su da se dragulj izbrusi- jer- na njima se uči ! Pozdrav Mirki, i podrška, dakako!

    ОдговориИзбриши
  9. Mirka,budi bez brige
    držim ti fige !

    Znaš da je važnije ko ti šta kaže,a ne šta ti kažu...Vozi Mi(r)/š/ko!

    ОдговориИзбриши
  10. Svaka cast Mirka, i za kreativnost i za jasan i glasan stav o smislu i nachinu ...

    Ako je Kermit jedan, a jeste, onda je i prva ilustracija dobra.

    ОдговориИзбриши
  11. Ja sam jedan od kritičara, no nisam imao zlobnih namjera. Rebus je zbilja simpatičan, ali s malo slova u rješenju. Od ovih kasnije objavljenih dobar mi je DOSTA BLAG USTAV (Minić) i POLAKO REKA LIM ERODIRA (Pavičić). Većinu, ipak još nismo vidjeli, Još jednom iskreno ti čestitam!

    ОдговориИзбриши
  12. Ja sam jedan od članova žirija. Žao mi je što Slavko nije objavio tablicu s ocjenama kao što to radi Bane i kao što je znao anagramna natjecanja prezentirati Dinko Knežević. Kada sam dobio rebuse na ocjenjivanje, prvo sam izdvojio one koje bih objavio u svom Feniksu ali i u npr Enigmi da sam tamo urednik. Ako se ne varam takovih je bilo 12, a među njima je bio i ovaj Mirkin. Ja sam na prvo mjesto stavio VOLIMO STRIP zbog povezanosti postavke i rješenja što se kod rebusa najviše cijeni (vidi PONADAO SAM SE DAMI).
    Čestitke simpatičnoj Mirki i molim dozvolu za objavljivanje u Feniksu. Pozdrav svima, Pero

    ОдговориИзбриши
  13. Pero i ostali zainteresovani,
    Tabele sa ocjenama sudija biće objavljene (ali ne tako brzo) jer sam sabirao na papiru (zbog nekih tehničkih problema).
    Sada sve to treba prirediti za objavljivanje, a za to mi treba vremena. Probaću da tabele spremim za vikend. Takođe, treba pripremiti i konačni izvještaj.

    ОдговориИзбриши
  14. Rebus je odličan, a ni prvoj ilustraciji po mom mišljenju ništa nije falilo. Sve najbolje u daljoj rebusaškoj karijeri, koju već vidim :)

    ОдговориИзбриши
  15. Otkad je bitno koliko rebus ima slova, jesam li ja nešto propustio? :D

    Rebus je super. Čestitke i od mene.

    Filip

    ОдговориИзбриши