петак, 16. октобар 2015.

ZRNCA (953)

Autor: Miodrag Bata Babović

20 коментара:

  1. Ma da slučajno nije MESINA (mešina bez kvačice na Š)?

    ОдговориИзбриши
  2. Ne verujem da je to rešenje, jer kakav je to ALAT "mešina", a sa druge strane kaže: "oduzme jednu crticu". Ona kvačica nod Š ne bi se mogla nazvati "crtica". Po meni crtica bi bila kod slova Đ, pa kad mu je oduzmemo dobilo bi se D. Možda i od slova Ć, pa se dobije C. Bez obzira da li sam u pravu, ne nalazim rešenje (a verujem da nije teško, samo ga treba videti)

    ОдговориИзбриши
  3. Ocito ce ovde biti potrebna bar mala pomoc. Bar recite u kojoj drzavi se nalazi grad.

    ОдговориИзбриши
  4. Da nije ĐUBROVNIK - DUBROVNIK?

    Tu vezu sam primetio još kao mali, ali kad se ovako postavi pitanje, onda ispadne teško.

    ОдговориИзбриши
  5. Ako je ovo tačno, onda sam pogodio da je ta crtica od Đ. Dakle 50% zasluge za ovo rešenje pripada meni :):):)

    ОдговориИзбриши
  6. Bilo je tu i "Ć"; znači, dajem samo 25%. :-)

    ОдговориИзбриши
  7. Potvrđujem (U procente oko zasluga ne bih da se miješam).

    ОдговориИзбриши
  8. Ako ti uracunam kamate, pa zateznu kamatu, pa interkalarnu kamatu, pa dnevnu kamatu, pa dnevnu inflaciuju, pa koeficijent ovoga, koeficijent onoga, ispasce vise od 60% moje zasluge. Ako zaracunam i drugu varijantu sa C (sa crticom) nece tebi ostati ni 25%. Pa sad biraj - dajes 50% ili da ti racunam jos kamatu na vreme koje tece dok se odlucis!!! :):):)

    ОдговориИзбриши
  9. To je sve zastarelo. Sad je vreme negativnih kamata. ;-)

    ОдговориИзбриши
  10. Hoces da kazes da sad ja tebi treba da platim sto sam ti servirao resenje na tanjr? U redu, ali cu da ti posaljem neke ljude koji ce da ti traze tal, pa ako ne platis, ne samo sto ce ti kamate biti negativne, nego ce ti i saldo postati negativno i to malo podebelo negativno. O promeni fizickog izgleda da ne pricam ... :):):)

    ОдговориИзбриши
  11. E, to je već u duhu vremena! Priznajem da sam svojim rešenjem samo omeo poštene ljude da primene neka bolja. :-)

    ОдговориИзбриши
  12. Znam ja da MJEŠINA nije alatka, ali ni ĐUBROVNIK jednako tako nije. Briga Bate što sam uzalud buljio u zemljovid Sredozemlja i prisjećao se alatki pa sam odustao od traženja rješenja jer nije išlo. Za mene je ĐUBROVNIK predmet!

    ОдговориИзбриши
  13. Đubrovnik je lopata za đubre.
    Ako je lopata alatka, onda je i đubrovnik alatka, zar ne?

    ОдговориИзбриши
  14. Ja sam odlicno startovao u potrazi za resenjem ovog zadatka time sto sam "otkrio" da je crtica kod slova Đ. Ali me zastranilo to sto sam za "grad na OBALI Mediterana" smatrao da taj grad mora biti na pravom Mediteranu, a ne i okolo njega, jer Vikipedija kaze: "Sredozemlje ili Mediteran označava područje, koje se prostire oko Sredozemnog mora, sâmo Sredozemno more i sva njegova ostrva. Zemlje koje gravitiraju ovom području zovu se mediteranske zemlje. Neke od ovih zemalja leže direktno na Mediteranu, neke izlaze tek djelimično na njegovu obalu, dok neke opet nemaju nikakvog fizičkog dodira sa morem, ali mu historijsko-kulturološki ipak pripadaju." Kako god okrenes, Dubrovnik ipak ne lezi direktno na OBALI Mediterana, vec poprilicno dalje od njega u pridruznoim Jadranskom Moru. Uostalom, neka mi neko kaze gde je procitao, dakle gde je napisano, da je Dubrovnik grad na Mediteranu. Siguran sam da je 101% napisano da je Dubrovnik grad na Jadranu i nigde vise!

    Nadam se da mi se Milan Zarkovacki ne "ljuti" na sali u vezi procenata, ali je evidentno da sam dao pravi putokaz ka resenju. Sto ga ja nisam video je 100% moj propust :):):)

    ОдговориИзбриши
  15. Ljutim se na Nikolu, jer je napisao i "Ć", pa sam se namučio tražeći alatke sa "Ć", umesto da sam tražio samo sa "Đ". :-)

    A najbolje bi bilo da se složimo da niti je đubrovnik alat niti je Dubrovnik na Mediteranu. :-)

    Ovo sam se našalio, a mislim da je postavka ovog pitanja dobra. Sva okolna mora pripadaju Mediteranu u širem smislu, kao što može da se smatra da Mediteran pripada Atlantskom okeanu.

    ОдговориИзбриши
  16. Ha-ha-ha. Prosetao sam u zivotu uzduz i popreko Jardansku rivijeru, pardon Mediteransku rivijeru, kupao se u Jadranskom, pardon Mediteranskom moru, letovao u jadranskim, pardon mediteranskim letovalistima, slao kuci razglednice na kojima je pisalo - gle cuda: pozdrav sa Jadrana (gde li se izgubio taj Mediteran), a da nisam ni znao da sam ustvari setao Atlantikom.

    A sto se tice slova C sa kvacicom s kojim sam (kobajagi) namucio Milana, neka bude srecan sto nisam ponudio makedonska cirilicna slova jer mi imamo i K i G sa kvacicama, pa bi tek onda on imao grdne muke :) :) :).

    Resavajuci ovu zagonetku ja nisam isao u potragu za imenima alata na Đ (jer nisam znao da li je to prvo slovo u imenu, u sredili ili na kraju), nego sam "resetao" gradove na obalama Mediterana (ali samo Mediterana), pa nisam nasao nijedno. Da sam uplivao u jadranske vode, mozda bih doplovio i do Dubrovnika, ali ... U svakom slucaju dobra zagonetka, bez obzira da li je Dubrovnik grad na obali Mediterana ili je Đubrovnik alat.

    ОдговориИзбриши
  17. Pa zar ĐUBROVNIK nije kanta za otpatke, a lopata za đubre bila bi ĐUBROVNICA? Dok sam studirao u Beogradu, čuo sam riječ đubrovnik mnogo puta i značio je isključivo ono prvo napisano.

    ОдговориИзбриши
  18. https://www.google.rs/search?q=%C4%91ubrovnik&espv=2&biw=1536&bih=783&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIhYGuorDPyAIVQ4osCh2DPgXO

    ОдговориИзбриши