среда, 18. новембар 2015.

NOVA KNJIGA - ANADIPLOZE

Radaković sa svojom knjigom (Foto: Jovan Nedić)


Piše: Miroslav Lazarević
(Preuzeto sa sajta ESS)
У издању Енигматских клубова «Нова загонетка» и «Ниш» и београдске издавачке куће «Алма», на 60. Међународном сајму књига у Београду, на штанду «Алме», појавила се нова енигматска књига АНАДИПЛОЗЕ, као свеска број 4 Мале енигматске библиотеке Енигматског клуба «Нова загонетка». Аутор овог издања је Марјан Радаковић, рецензенти су Никола Пешић и Момир Пауновић, док су уредници издања Мирослав Лазаревић и аутор. Прелом страница урадио је Мирослав Лазаревић, а припрему за штампу Драган Лојаница. Корице је креирала Дејана Јовановић.
Први пут у српској енигматици појавила се књига о овој врсти загонетке, тако да се после словних ребуса, укрштених речи, клинова, пирамида и вретена, магичних ликова и квадрата, индиреката, анаграма и стихованих загонетака, заинтересовани могу систематски и стручно упознати и са анадиплозама.
Као и друге врсте загонетака, и анадиплоза, као загонетка двоструког понављања истог појма, да би се добио нови појам, може се представити кроз различите енигматске форме и облике, што је у овој књизи исцрпно приказано, наравно, кроз досадашња енигматска остварења.
Књига третира све оно што је неопходно да би се читалац боље упознао са анадиплозама (појам анадиплозе, лингвистичко називље анадиплоза, анадиплозе у енигматици), затим даје врсте анадиплоза са примерима – забеле-жено је чак 30 различитих врсти ове загонетке, које су илустроване са 200 примера. Ту су и веома ретке врсте, као што су АНАДИПЛОЗНА МЕТАМОРФОЗА, АНАДИПЛОЗНА ОСМОСМЕРКА, АНАДИПЛОЗНА МАГИЧНА УКРШТЕНИЦА и друге. Поред тога, ту је и попис аутора представљених анадиплоза (37), као и богат речник анадиплоза (на 56 страна).
Све у свему, у књизи је темељно обрађена ова мало позната и ретко сретана врста загонетке, представљена је у свим елементима, који омогућавају њено потпуно упознавање, што ће сигурно бити подстрек за нова истраживања и нове домете у овој енигматској сфери.
Књига се може набавити преко ЕК «Ниш» (018/580 – 898) или преко ЕК «Нова загонетка» (011/2131 – 143), по цени од 300,00 динара (трошкови каталогизације и штампе).

ЕК «Нова загонетка»,
ЕК «Ниш» и «Алма»,
Београд – Ниш 2015.

122 странице, ћирилица, броширани повез

2 коментара:

  1. Marjane, srdačno ti čestitam. Svaka knjiga iz oblasti enigmatike, pomaže svima a najviše mlađim enigmatama.

    "Kada sutra beli DAN OSVANE,
    DAN OSVANE i ograne sunce".

    Uranila rano U NEDELJU,
    U NEDELJU prije jarka sunca".
    Pozdrav...Jovičić

    ОдговориИзбриши
  2. Pribilježiću se za knjigu. Preuzimanje i plaćanje za Dan enigmata Srbije (ako ne bude ranije prilike).

    ОдговориИзбриши