петак, 13. новембар 2015.

REČ PO RIJEČ (1035)



LABDAK
Labdak je u grčkoj mitologiji bio tebanski kralj. Bio je Polidorov i Nikteidin sin. Nasledio je presto još kao dečak, jer mu je otac umro, ali je umesto njega vladao Niktej, otac njegove majke. Međutim, i posle Niktejeve smrti, presto je zauzeo Lik, pa je Labdak zavladao tek nakon njega. Vladao je kratko i umro je kada je njegov sin Laj imao tek godinu dana, tako da je presto opet pripao Liku. 
Izvor: Vikipedija

1 коментар:

  1. Iako je ovaj pojam GRCKA mitologija opste prihvacen i kao takav svuda egzistira, on je NETACAN. U anticko vreme nisu postojali nazivi GRCKA, GRCKI, GRCI (ovi su nazivi mnogo vekova kasnije ustanovljeni), nego ELADA, ELINSKI, ELINI (HELADA, HELENSKI, HELENI). Postoje anticka ELADA i savremena GRCKA, nije postojala anticka Grcka. Usporedbe radi istodobna RIMSKA mitologija se ne moze nazvati ITALIJANSKA (jer je u antici postojao RIM, a danas ITALIJA), a takodje niti se PERSIJSKA mitologija moze nazvati IRANSKA (u antici je postojala PERSIJA, a danas IRAN).

    Zato ja kada u mojim ukrstenicama imam neki grcki pojam, ja pisem na primer: staroelinski bog, ili staroelinski graditelj, staroelinski filozof itd (nikako: starogrcki), a kad je nesto savremeno ja opisujem: grcki brodovlasnik, grcki kosarkas, grcki pevac itd. U tome jeste krucijalna razlika - u epohama i adekvatnim i egzaktnim nazivima.

    Ja u svojoj biblioteci imam Herodotovu knjigu ciji je naslov: ELINSKA ISTORIJA (jer je pisana u anticko vreme). On je znao da je ELIN i pisao je istoriju svojih ELINA, nije znao da je GRK i nije pisao o GRCIMA.

    ОдговориИзбриши