среда, 9. децембар 2015.

ENIGMATSKA RADIONICA


Piše: Krsta Ivanov 
U holu Narodne biblioteke u Boru, od 7. do 11. decembra 2015. godine, nalazi se postavka
foto-izložbe „MA KO JE BRE NEPISMEN” u organizaciji Dečjeg odeljena NB i Osnovne škole „3. oktobar” iz Bora. Na ovom reklamnom posteru vidi se da je to nedelja „Pravopisa u slici i reči” i da se svakim danom obradjuje po jedna tema.
Na otvaranju, uvodnu reč i o značaju same foto-izložbe i ostalim temama govorila je direktorka biblioteke Vesna Tešović. Idejni tvorac ove nadasve interesantne foto-izložbe je Saša Čorboloković, profesor srpskog jezika u OŠ „3. oktobar”. On je prisutne podsetio na neophodnost  poštovanja pravopisne norme kako bi jezik bio uređen i očuvan. Po zidovima hola prikazane su „parole” koje su, veoma umesno ispisane ili fotografisane, a koje su negde tamo izgovorili neki u želji da nešto ostave iza sebe.


 Enigmatski klub „Bor” je ponosan što je aktivni učesnik „Nedelje pravopisa”.
„Pravopisna enigmatika” je tema koju smo prikazali kroz ukrštene reči anagrame. U ukrštenici su dati nazivi etnika, tj. stanovnika, kako naseljenih mesta, tako i država. Za prikladne anagrame za ovu priliku zahvalni smo Dinku Kneževiću koji se odazvao našem pozivu i postao akter naše teme kao gost. Imati goste enigmate u narednim Enigmatskim radionicama biće naša stalna praksa.
   Termin za „Pravopisnu enigmatiku” bio je danas (sreda) od 12.30 časova. Takmičenje u rešavanju enigmatskih zadataka trajalo je u dužini jednog školskog časa. Takmičili su se učenici VII razreda dveju borskih osnovnih škola: OŠ „3. oktobar” - Lazar Đalović, Marko Stevanović, Milica Tošić i OŠ „Branko Radičević” – Nevena Bogdanović, Vojin Jevtović, Sandra Radivojević, Milica Stojanović i Anđela Terzić. Učenike iz OŠ „Branko Radičević” pratila je Ivana Mihajlović, profesor srpskog jezika.
Najbolji rezultat pokazali su: Sandra Radivojević, Marko Stevanović i Anđela Terzić. Oni su dobili i prigodne nagrade.
   Takmičenje je upotpunjeno i živom rečju o etnicima, nazivima (ispravno–neispravno) stanovnika mnogih mesta Ba (Bašanin), Ub (Ubljanin), Bor (Boranin – Borčanin), Niš (Nišlija – Nišanin), Rti (Rćanin), Zlot (Zloćanin), Rgotina (Rgoćanin –  Rgotinac), Priština (Prištinac – Prištevac)  itd.
Radomir Matić i ja za ovakav vid prezentovanja enigmatike zahvalni smo organizatorima ove manifestacije i ponosni što smo njen deo.

4 коментара:

  1. Bravo, Borani:)

    Mogu li ja da se odazovem pozivu i da sastavim rebuse za neku od narednih radionica? Naravno, rebusi bi bili vrlo jednostavni i prilagođeni njihovom uzrastu. Takođe bih stavio i jednostavnu grafiku da ne bude problema oko prepoznavanja.

    ОдговориИзбриши
  2. Poštovani Dejane a i ostale kolege,
    U tekstu o Enigmatskoj radioniici najavili smo, da svaka naša buduća radionica imaće po gosta u zavisnosti od teme koja se obrađuje. Da ne nabrajam imena kolega, možda se neko nađe uvređenim, na koje da tako kažem računamo i da nas neće odbiti,a Ti si se sam i prvi najavio, i računaj na poziv najverovatnije u februaru kada je Nedelja prijateljstva koje organizuje Dečje odeljenje Narodne biblioteke. Hvala na pohvalama! Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  3. Sa zadovoljstvom ću sarađivati, računajte na mene. Čućemo se oko detalja. Pozdrav!

    ОдговориИзбриши