уторак, 3. мај 2016.

EVERGRIN (535)

Orbis 108, 10.05.1985.
(Prilog: Jovan Nedić)

9 коментара:

  1. I ja bih, kao i Hajro u "Orbisu", objavio tu ukrštenicu bez obzira na isti korijen. Mnoge ambicioznije ukrštenice (i križaljke) ne sadrže riječi istog korijena, ali imaju neusporedivo više slabosti od Maljkovićevog sastava.

    ОдговориИзбриши
  2. Ipak su u pravu Miroslav i Zlatko - ovaj sastav ni po čemu ne spada u evergrin. Jedino sa ispravkom PODRŽAVATI i VINJETA to se moglo izbeći kao i drugi par istog korena (ITALIK - ITALKA).

    ОдговориИзбриши
  3. Rešade, rubrika "Evergrin" od početka je - a to je nekoliko puta isticano - više enigmatski vremeplov, nego antologija. U njoj "skenirači" objavljuju enigmatske sastave koji su im zbog nečega zanimljivi, neobični, neuobičajeni, lijepi, karakteristični za svoje vrijeme, drugačiji od današnjih ili naprosto misle da ih vrijedi ponovo vidjeti ili omogućavaju da ih vide oni koji ih u njihovo vrijeme nisu vidjeli ili ih nisu mogli vidjeti.
    Jedan od razloga za njihovo objavljivanje može biti i to da se vidi kakvi su onda bili urednički kriteriji ili da se vidi da li su se mogle otkloniti uočene mane.

    ОдговориИзбриши
  4. Po mom mišljenju "Evergrin" nije adekvatan naslov rubrike za ovakve radove na koje Jovan misli, jer svi znamo što u prenešenom smislu on znači i što "poklapa". Možda je samo godina proizvodnje razlog što je vidimo.
    Radovi u toj rubrici trebaju biti radovi koji su klasu iznad drugih i koji su , zapravo, "obilježili" jedan period, bilo kvalitetom, svježinom, novim trendovima i sl., i koji su se nečim istakli i plijenili pažnju tadašnjih ( i sadašnjih rješavača.
    Ova križaljka ( uz dužno poštovanje autora koji i nije toliko kriv za sporne pojmove koliko urednik) nije ni za rubriku "Vremeplov"! Četiri pojma su ITA..,pa tiranomržnja, zavrljati, crvljati se, prožvrljati, okrepnik...
    Uz napomenu, ovo je samo moje osobno razmišljanje ( i ne samo za ovaj "evergrin", nego i više njih u proteklom razdoblju.

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман4. мај 2016. 14:41

    Križaljka je vrh kombinatorike i pokazuje snagu autora. Započeta iz sredine i završena po svim uglovima. Isti korijen (i to dvaput) je veliki problem i u "Feniksu" je ne bi objavili... Pero

    ОдговориИзбриши
  6. Jedan od korijena nije nikakav problem jer se lako može izbjeći. Okomiti ITALIK može se promijeniti u ITELMI ("prastanovnici poluotoka Kamčatke u SSSR"). Čak se i ITA može lako promijeni u - OTA.

    Ostaju samo - SAMODRŽAVLJE i PODRŽAVITI. U ovakvoj kombinaciji za mene to ne bi bila prepreka za objavljivanje.

    ОдговориИзбриши
  7. Čak se uz desni rub može izbaciti i jedno crno polje:

    █ I N D █ S D K
    S T E O S T V O
    V A R T E R O N
    I K V E N I C A
    NjA █ P A P I N
    E █ Š U T E J █
    T I █ H O D E R
    I T I █ R I V A
    N E █ M I C K O
    A L K A █ I A N
    █ M A T E J █ I
    K I N O P A R K

    ОдговориИзбриши