среда, 20. јул 2016.

ŠTA ŠTAMPA ŠTAMPA (55)

VALPOVO
Već 21 godinu zaredom tijekom ljeta Ogranak Matice hrvatske Valpovo objavljuje časopis Valpovački godišnjak – ediciju koja je zbog svoje kvalitete i sveobuhvatnosti postala pravi promotor i enciklopedija Valpova.
Na ovogodišnjoj promociji govorili su gradonačelnik Valpova Leon Žulj, predsjednik valpovačkog ogranka Matice hrvatske Ivan Tonković, a svoje su članke opširnije predstavila i dva autora - Stjepan Najman govorio je o članku “Strossmayer i Valpovo”, a Zdravko Birovljević o prilogu “Prsten postao punoljetan” o 18 godina ženskog šahovskog turnira Čarobni prsten.
Godišnjak, koji je uredio, kao i sve dosadašnje, najbolji poznavatelj i istraživač lokalne povijesti Stjepan Najman, na 215 stranica donosi 24 članka 21 autora te više od stotinu fotografija. Članci su grupirani u sedam cjelina: “Baština”, “Iz prošlosti Valpovštine”, “Pedagoški pristupi”, “Godišnjice i jubileji”, “Portreti”, “Svijet prirode”, “Između dva godišnjaka” i “U spomen”. Na kraju knjige je Bibliografija članaka po autorima Valpovačkog godišnjaka br. 16 – 20. Autori su tekstova: Stjepan Berak, Katarina Bulut Čolaković, Zdravko Birovljević, Ivan Cvenić, Svjetlana Cvenić, Dragan Francuz i Dragan Milec, Stela Horvat i Matija Bartolović, Nada Kavicki, Karlo i Štefica Kobzi, Ljudevit Meze, Stjepan Najman, Jovan Nedić, Mirjana Paušak, Zdravko Pavlović, Mihael Sučić, Antun Sudar, Ivan Tonković i dr. sc. Dinko Župan.
- “Valpovački godišnjak” pišući o Valpovu i Valpovštini već je stekao status enciklopedije kraja u kojem nastaje i o kojem piše, a velik je broj članaka i tema o kojima je upravo u njemu prvi put pisano i tako spašeno od zaborava - istaknuo je Najman, zahvaljujući kojem se već više od dva desetljeća u Valpovu brižljivo bilježi kronologija godišnjih događaja te otkrivaju novine iz povijesti. Prema njegovim evidencijama, u dosadašnjem 21 broju “Valpovačkog godišnjaka” objavljeno je 605 članaka, koje je napisalo 147 autora, na ukupno – 4230 stranica. Značajan dio članaka evidentiran je u elektronskom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice kao zasebna bibliotečna jedinica, a, uz brojne člankopisce i autore fotografija, važnu ulogu ima tehnički urednik Zvonko Jerković iz Osijeka.
“Valpovački godišnjak” pokazao se i iznimnim promotorom grada i područja, pa o njemu Goran Ivaniš iz Vijenca naglašava: “Zahvaljujući izboru tema kao i načinu njihove obrade i kvaliteti pojedinih tekstova, ovaj broj 'Valpovačkog godišnjaka' možemo iščitati i kao najbolji poziv da posjetimo Valpovo ako već prije nismo za to imali priliku ili povod.”
A sve je počelo spontano 1995. na prosinačkom sastanku Predsjedništva Ogranka MH, kada je, nakon analize učinjenog, tajnik predložio pokretanje časopisa u kojem bi se pisalo o Valpovu i Valpovštini. Kako je na TV-u tada prenošen važan sportski događaj, svi su očekivali kraj sastanka i rasprave praktički nije ni bilo. Najmanu je rečeno tek: “Radi!” Ostalo je povijest. Da “Godišnjak” znatno pridonosi dignitetu Valpova, uočeno je i u Gradu, koji, nažalost, danas jedini novčano pomaže njegovo izlaženje.
Lidija ANIČIĆ

Нема коментара:

Постави коментар