четвртак, 15. септембар 2016.

70. GODINA ENIGME -MONOGRAFIJA



 Пише: Крста Иванов
 На енигматској трибини одржаној на 16. Сусретима енигмата Србије у Чачку, колеге су подржале мој предлог о изради монографије ЕНИГМА – 70 ГОДИНА, а који сам по први пут изнео на прослави јубилеја 65. рођендана ЕНИГМЕ, јула ове године.
   О реализацији идеје, да за период од 70 година непрекидног излажења, који је за понос и похвалу, треба оставити писани траг о „животу” Енигме, па до саме реализације на 70. рођендан, учешће у дискусији узели су: Мирослав Лазаревић, Марјан Радаковић, Никола Пешић, Славко Бован, Миодраг Тошић, Владимир Шарић, Раша Станојковић и Небојша Вучинић – одговорни уредник Новости Енигме.
   Из дискусије проистекао је закључак, да је израда монографије капитално дело, које само сарадници Енигме могу да изнесу на својим плећима. Потребно је да до 31. децембра 2016. енигматичари, домаћи и остали, направе свој предлог садржаја монографије и исти доставе у електронском одблику или у облику писма предлагачу.
Приспеле предлоге обрадићу тако да настане јединствен предлог садржаја монографије и да исти презентирам на свечаној седници Председништву ЕСС на дан Енигмата Србије наредне године.
   Добродошли су и предлози од љубитеља енигматике, који нису емигматичари, а имају искуства у том погледу.
   На поменутој седници, ако се предлог прихвати, треба да се одреде носиоци задатка и поделе задаци осталим учесницима у изради монографије.
   Предлоге слати на адресу: Крста Иванов, 19210 Бор, Његошева  43, и
 e-mail: kivanov@mts.rs
   Мој предлог садржаја монографије је:
 - Предговор, - Уводна реч уредника; - Развој Енигме: решење о оснивању- издавању Енигме и издања: Енигма, Разонода милиона, Мала укрштеница, Есперанто Енигма; - Јубилеји (приказ): 500, 1000, 2000 бројева (ако је било) и 40, 50, 60 и 65. година (преко укрштеница или прослава); - „Минос” – борба за квалитет; - Сканди укрштеница- најдужа за Гинисов рекорд; - Уредници (најкраће о њима); - Сарадници (имена и презимена и време сарадње); - Врсте састава (набројати и опис) и др.

1 коментар:

  1. Vaša ideja, Krsta, zaslužuje svaku pohvalu. Nadam se da će sadšanji Enigmin izdavač imati sluha za njezinu realizaciju.

    ОдговориИзбриши