субота, 17. септембар 2016.

PRIPREME ZA DANE LUDAJE




18. Ribarski dani u Kopačevu (17-18. IX. 2016)
Prilog: Jovan Nedić

15 коментара:

  1. Kopačevo je selo u Baranji, udaljeno 11 km od Osijeka, na samom rubu Kopačkog rita.

    ОдговориИзбриши
  2. Ove godine su svi Nedići, a svi su i ekikijevci, prvi put bili na Ribarskim danima u Kopačevu. Takve gužve u Baranji još ne vidjesmo... Dobar glas i blizina Osijeka čudo čine...

    ОдговориИзбриши
  3. Na svim slikama su - bundeve. Po ulicama je bilo još svega i svačega, ali najmanje - riba. Ribe su bile u i na - tanjirima...

    ОдговориИзбриши
  4. Na prvoj slici je mađarski folklor, a na trećoj njemački iz mjesta Ujpetra, udaljenog 65 km od Kopačeva, između Šikloša i Pečuja u Mađarskoj.

    ОдговориИзбриши
  5. Pozdrav neumornim Nedićima!

    ОдговориИзбриши
  6. Uzvraćamo pozdrav i vrijednom Crnogorcu. Ima li i kod vas bundeva, ludaja ili kako ih već zovete?

    ОдговориИзбриши
  7. Organizatore Dani ludaje pitam, osim što mogu da se vide tj. gledaju: bundeva, bundava, ludaja, tikva, bela tikva, crna tikva, mrka tikva, misirača, bujača, buća, borović, varnaka, kuvanica, ???; ima li i kakvih specijaliteta od istih, da posetioci okuse - probaju - degustiraju.
    Na ovim fotografijama toga nema?
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  8. Jovane, ima i kod nas bundeva, zovemo ih još tikve ili misirke...

    ОдговориИзбриши
  9. U Kikindi se za Dane ludaje održava i tzv. Banatski fruštuk (specijaliteti od ludaje). Prošlogodišnji učesnici EDL imali su priliku da za ručak (Onaj zajednički) probaju i čorbu od ludaje, a bilo je i nekih priloga uz glavno jelo.

    ОдговориИзбриши
  10. Izgleda da svuda imaju više naziva. U mom kraju se najčešće kaže bundeva, tikva, ali i pečenka.

    ОдговориИзбриши
  11. Krsto, slike nisu s Dana ludaje u Kikindi, nego s Ribarskih dana u Kopačevu (kod Osijeka). U Kopačevu nisam primijetio neke specijalitete od bundeva, ali ih je vjerovatno bilo, osim što su bundeve služile kao dekoracija pozornice i pojedinih štandova.
    Probao sam pitu s bamijom na štandu OPG-a Bošnjak...

    ОдговориИзбриши
  12. Fotoreportažu s Ribarskih dana u Kopačevu možete vidjeti ovdje:
    18. Ribarski dani u Kopačevu (17-18. IX. 2016).

    U Kopačevo smo stigli predveče. Brzo je pao mrak pa više nisam mogao slikati.

    ОдговориИзбриши
  13. U mom zavičaju bundeva je naziv za bundeve žute kore koje jede stoka. Bundeve bijele kore, koje se izrežu na komade i peku u rerni, zovu se "turkinje" (od nekih doseljenika u Baranju čuo sam da ih zovu "misirače"). Manje bundeve od kojih se, dok im je kora još zelena, prave različita jela obično se zovu tikve.

    ОдговориИзбриши
  14. Радоја Рацановић18. септембар 2016. 13:08


    U mom kraju se razlikuju dvije vrste bundeve: misirača i budimka (budinka). Misirača ima koru zelene boje, koja se kada dozri, ako se dobro sjećam, najčešće promijeni u žutu ili neku drugu boju. Prije masovne upotrebe herbicida sijala se uz kukuruze, prvenstveno služi kao stočna hrana, a mlade misirače mogu se koristiti i u ljudskoj ishrani (najčešće za pravljenje pite od misirače). Budimka je bijela bundeva, a ovdje se gaji(la) u baštama i u malim količinama za potrebe ljudske ishrane.

    ОдговориИзбриши