субота, 5. новембар 2016.

ANAGRAMI, ANAGRAMI

Piše: Živadin Jovanović
I dok se sređuju anagrami pristigli ovih dana na temu naslova iz medija, prenećemo vam kako se pre tridesetak i više godina anagramiralo. U listu "Politika mozaik" davne 1980. godine, organizovano je takmičenje anagramista. Tema je bila napraviti anagram od imena i prezimena i  mesta boravka autora.
Takmičenje je najavljeno u 54. broju (od 26. 06. 1980. g.) i ta najava je išla u 3 broja. Sa objavljivanjem odabranih od pristiglih anagrama, počelo se od broja 59. i "išlo" je u 6 narednih brojeva, i to po 10 najboljih.
U broju "Mozaika" 65 objevljeni su rezultati. Deset najboljih anagrama, plus još 7 koji su takođe bili dobri. Naravno da i još danas ima onih  koji vredno premeću slova.

8 коментара:

  1. Zahvaljujem na bogatoj pošiljci koja mi je stigla.
    Prilozi će od sutra, svakog dana u 14.00 biti objavljeni u rubrici "Nostalgija".
    Za danas je planirana jedna nostalgija, prilog koji je, takođe stigao od Živadina.

    ОдговориИзбриши
  2. Sve tempirano, a mogu vam kazati da ćete imati razloga da posjetite TIO narednih dana, ako ništa drugo, onda zbog ovih priloga. Ima pravih bisera.

    ОдговориИзбриши
  3. Mislim da griješiš! Na jednom drugom blogu ima takvih bisera koji će jednom istovremeno biti i nostalgija i ever-green! Ni ohridski im nisu ravni!

    ОдговориИзбриши
  4. Похвала Живадину за овај ( и наредне прилоге на ову тему). Видим да сам овде индиректно прозван. Ово је добра прилика да ИлијаО, кад будеш долазио у Скопје, на узвратну посету код Никола, да заједно ,,скочите" и до Охрида ( 170км), биће ми драго да се видимо, упознамо, а затим као што је ред...Ако то није могуће онда ја бих у том периоду дошао у Скопје.:)

    ОдговориИзбриши
  5. O.Ilija!
    Pa što ne napisa na kom blogu,
    pa da ga i mi koji za tako nešto
    nismo čuli, posetimo! Pozz

    ОдговориИзбриши

  6. Podsećam da sam o svom učešću i uspehu na ovom takmičenju 1980. godine objavio prigodan tekst u "Vesniku" br.46 (jun 2016), str.20 pod naslovom "SINOVAC NAGRAĐEN PRETPLATOM NA MOZAIK".
    M.Paunović

    ОдговориИзбриши
  7. Andone!
    Nisam, u mom komentaru, imao namjeru nikoga prozivati , ali taj biser mi je prvo pao na pamet. A sad mi je zapravo drago što sam ga pomenuo zbog tvog prijedloga. I, vjeruj mi, čim se ukaže prilika ( meni i ekipi sa kojom skitam), naći ćemo se! Dapače , biti će mi drago, jer, ako ne znaš, tamo negdje davne 1981. služio sam ondašnju JNA u Bitoli, pa sam vidio i Ohrid. E sad, koliko se čovjek može sjetiti nakon toliko godina....
    Uglavnom, posjet Nikoli i Skopju, neće proći bez tebe i Ohrida. Pozz...

    ОдговориИзбриши