субота, 3. децембар 2016.

EVERGRIN (595)

Enigma, 304 od 10.03.1959. godine.
Prilog: Živadin Jovanović

7 коментара:

  1. Ovo je križaljka iz 1959!!! Čak se i danas oko ovoga treba pomučiti.

    ОдговориИзбриши
  2. Da Nedjeljko, baš tako. Dr Boško Petrović tada nije imao kompjuter ( a verujem ni danas) sve je radio iz glave. Sećam se jednog njegovog vrsnog rada objavljen u "Enigmi" veoma odavno, gde je napisano da ju je radio za vreme noćnog dežurstva u jednoj švajcarskoj bolnici. I nije to jedina njegova vrsna ukrštenica, a ima i od drugih enigmata.. Kada budem opet "naleteo" na tako nešto, poslaću Bovanu...

    ОдговориИзбриши
  3. Boško je u junu napunio 80 godina. O svemu i svačemu pišemo po ovim našim sastajalištima, ali je umesto podsećanja na prave velikane, uglavnom prisutno ono: ja tebi vojvodo - ti meni serdare (omiljen stil mediokriteta).

    ОдговориИзбриши
  4. Boška se sjećam sa nekoliko enigmatskih susreta, posebno pamtim kako mi je na susretu u Sarajevu prišao da pohvali moj koncept enigmatske igre/kviza koju smo demonstrirali pod nazivom "abc-itd".

    Zanimljiv komentar Miroslave, slažem se..., šteta što ne čujemo ništa od Boška i drugih predstavnika vremena u kome je mnogo šta vezano za naš hobi bilo drugačije. Kako smo prošli u sveprisutnoj blogalizaciji i "nonfactual" (nečinjeničnost, nefaktičnost...riječ godine u svijetu) pristupu svemu, možda nam najbolje mogu reći oni koji su izvan ovog našeg enigmatskog online mikrosvijeta.

    ОдговориИзбриши
  5. Poznajem Boška Petrovića i imam nekoliko njegovih izvrsnih uradaka. On, kao i mnogi drugi, zaslužuje zasebnu monografiju. To što ju nema krivi smo mi.

    ОдговориИзбриши
  6. Na ovogodišnjoj rođendanskoj proslavi "Enigme", čudio sam se što nema Bokija Petrovića, jednoga od najzaslužnijih saradnika i urednika ovog lista, onda mi je neko rekao, da li Tošić ili Lazarević da je Boki u Banji Koviljači. Istog trenutka mi se rodila ideja da bi ga trebalo posetiti i iznenaditi i već sam znao ko će biti suvozač, odnosno ko taj predlog neće odbiti, štaviše.
    Bilo je to slično da se tako izrazim (mada poređenje nije adekvatno)traženju igle u plastu sena, ali mi enigmate volimo izazove. Novo Zekić je u Banji imao rođaka, ali smo ga ostavili kao rezervu, dok sam ja znao da Boki ima kuću, ale ne i gde. Pošto nije bio prijavljen u Bolnici za rehabilitaciju, odlučili smo da se vrzmamo u centru parka, pa šta nam Bog da. I zaista trud se posle nekog vremena isplatio - primetio sam da iz poprečne parkovske ulčice ide jedan bračni par, onako nekonvencionalno. Kada su ušli u glavnu, oko koje su sa obe strane bili prodavci svega i svačega, iako ga dugo nisam video, poznao sam da je to Boki (sreća prati hrabre) i dao znak Novi Zekiću, koji je u ruci držao najnoviji broj "Enigme" kao poklon Bokiju (kojeg li apsurda). Prišli smo mu, rukovali se i on nas je upoznao sa suprugom francuskinjom, koja je videla o čemu se radi te je nastavila da obilazi prodavce, dok smo mi zaseli i boga mi, ta tri sata su prošla dok si udario dlanom o dlan. Boki je zaista živa enciklopedija, imalo se dosta čuti i naučiti. Mogli smo još sedeti satima, a da ne primetimo kako vreme prolazi. Bio je prijatno iznenađen posetom i mi smo ga otpratili do vile gde je odseo. Sve u svemu, prijatno i nezaboravno druženje.
    Priznajem da mi je Boško_Boki Petrović bio uzor u enigmatici.
    Lozničanin

    ОдговориИзбриши
  7. Hajde da se i ja pridružim ovoj, mogu slobodno reći, živoj i veoma interesantnoj diskusiji. Da tako nazovem. Eto, neka ostane i ovo zapisano o Bokiju Petroviću.
    Boška lično znam, upoznali smo se jednom prilikom u redakciji Enigme, a onda sam ga kontaktirao telefonski nebrojano puta. Bilo je to kada je Boki bio jedan od urednika koje je Enigma imala, posle smrti Simona Rackovića. Davao mi je savete...
    A onda, iz Beča, za jubilarni 100. broj Mozaika, na vreme pošaljem dva rada. Jedan rad se sastojao od povezanih 1 i dve 0. To je izašlo u stotom, jubilarnom broju Mozaika, a kao najava je objavljen neispunjeni dijagram sastava МОЗАИК. Boško mi je tada u tel. razgovoru rekao: "A što imaš ovih nekoliko crnih polja. Trebao si to izbaciti" A moj je odgovor glasio: Pa da sam ja Boško Petrović crnih polja ne bi bilo. On se nasmejao i rekao: " E onda će mo objaviti bez ikakve ispravke" I tako je posle u 103. broju taj rad objavljen na duplerici, nažalost potpisan kao Živorad Jovanović...
    I još nešto bih dodao: Boki je poseban tip, za mene neprevaziđena legenda. Danas nam je lako uz pomoć mnogih rečnika, leksikona, i čega sve još, pa i uz pomoć Gugla da nađemo neku reč, a Boki je sve to imao, verujem i danas da ima, u svojoj glavi... Ako ga neko vidi, sretne, voleo bih da mu prenese najtoplije pozdrave.

    ОдговориИзбриши