среда, 9. август 2017.

JOVANOV SLOGOVNI KVADRAT (95)

BE, DA, DA, FON, FON, HEN, LA, LA, LA, LA, PR, RI, RI, TE, TE, TI
Vodoravno i uspravno: 1. Američki pjevač i filmski glumac, Hari (1927), jedna od najuspješnijih afroameričkih pop-zvijezda u historiji, "kralj kalipsa" ("Banana Boat Song" /Day O/), 2. Osoba koja govori dosadne i beznačajne sitnice (mn.), 3. Prezime i ime poznatog američkog glumca (1905-1982; "12 gnjevnih ljudi", "Bilo jednom na Divljem zapadu"), 4. Objavljivati, oglašavati, razglašavati (riječ je zabilježena u Vukovom rječniku).

Autor: Jovan Nedić

4 коментара:

  1. BE-LA-FON-TE
    LA-PR-DA-LA
    FON-DA-HEN-RI
    TE-LA-RI-TI

    O ovom zadnjem pojmu bi se moglo tupiti! Jer, ako je izvedena od "telal", onda je upitno da li je ispravno zabilježena ( telaliti). A k tome, velik je odmak od Vukova vremena i rječnika!

    Ali: ako bi bila laprdara ( imenica,jednina); torokuša, žena koja laprda, žena koja govori nesuvislo, koja „mlati praznu slamu” ...onda bi imali dolje TERARIJI!

    ОдговориИзбриши
  2. Primjedba IlijeO na sadržaj slogovnog kvadrata opravdana je: s riječju LAPRDARA kvadrat bi bio bolji jer bismo onda na četvrtoj poziciji imali množinu TERARIJI.

    U rječnicima (dvomatičnom, RSANU) nema ni riječi LAPRDALO, ni LAPRDARA. Za prvu ja sam znao i pronašao sam je na Googleu, a za drugu nisam znao, a nisam se ni sjetio da bi takva riječ mogla postojati.

    Glagol TELARITI potvrđen je u više izvora, npr. i ovdje.


    ОдговориИзбриши
  3. Vladimir Šarić šalje svoj kvadrat s Belafonteom na prvom mjestu:

    BE...LA..FON..TE
    LA.....U....TA....RI - svirači na lauti
    FON.TA...NE...LE - mekane površine između kostiju lobanje bebe
    TE....RI....LE...NI - verovatno može množina od terilen

    ОдговориИзбриши