уторак, 21. август 2018.

REČ PO RIJEČ (1891)



SOLDAT
Piše: Ilija Ozdanovac
Rodio se ja i rastao, pa i bezbrižno odrastao, u najljepšem dijelu slavonske ravni, a kad sam, tamo početkom osamdesetih godina, završio srednju školu i prešao onu čudesnu granicu koja dijeli život na onaj od glatkog i dječjeg bezbrižnog lica do onoga punog bubuljica (redovna pojava kod tinejdžera) i prvih crnih končastih čekinjastih izraslina ispod (ne samo tamo), nosa i usana, javile su se naznake da je preda mnom važan događaj. Koji će  zauvijek navući zastor između onog što je bilo i onog što dolazi.
Točno! Bilo je to vrijeme za odlazak u armiju iliti u vojnike. Znači, podijelit ću sudbinu s tisućama drugih mladića! Jer, zaboga, svakog muškog je čekala ista sudbina i ista zadaća. Odvajkada.
Ja sam već tada bio "moderan" i načitan  pa sam znao da ću ubrzo biti vojnik, ali mi još i sada u sjećanju stoji konstatacija jednog postarijeg člana familije, koji je, nekako, vrlo ozbiljno, gordo , nakon što je čuo vijest, meni značajno, rekao: "Eto, Ilija, ideš i ti u soldate !"
I "odsoldatio" sam svoje u Bitoli, ' 81.

Soldat! Riječ soldat, prvi je puta, sukladno izvorima,  uporabljena u 16.stoljeću i to u talijanskom govornom području kao soldato, izvedeno iz riječi soldare, (naplatiti), a u značenju : vojnik, ratnik, sljedbenik, plaćenik. 
Razmišljajući o porijeklu i definiranju  same riječi, puno izvora nas vodi ka tumačenju i vjerovanju da su, u određenom  razdoblju, rimski vojnici za svoj posao i zasluge  bili plaćani solju (jer, kažu da su vojnici koji su dobro radili svoj posao bili " vrijedni sve soli"). Isto je,  u sličnom izrazu zabilježeno i u engleskom jeziku kao soldiers - vojaci (salt), te njemačkom Soldaten ili Soldner - plaćenik.
Engleska riječ salary u značenju; plaća, naknada, dolazi iz latinske riječi salarium, a što je u mogućoj svezi s tumačenjem da je vojnicima davan novac kako bi kupili sol a na osnovu njihovog služenja i zasluga, odnosno, vojnikovanja.
Na HJP, pored soldata, zabilježeno je više istokorijenskih riječi usko vezano uz soldat, a svakako su zanimljive: soldateska - razuzdana i nedisciplinirana vojska ili grupa vojnika (rulja),  mada se izraz može koristiti i u prenesenom značenju kao: oni koji su na vlasti ili imaju značajnu moć (pejorat.),  te soldačija: vojska, služenje vojske (zast.žarg.).
I na kraju, odmah do soldata, soldatuša (po B.Klaiću), jest žena kojoj je muž u vojsci, ili, što je poznatije i češće zabilježeno u literaturi ili filmu, žena koja je sklona ljubakanju s vojnicima. (Šolohov: "Tihi Don"-  Darja Aleksandrovna - Petrova žena, pohotna i lukava soldatuša... - pa onda Ugo Pirro "Soldatuše", Miloš Latinović "Soldatuša").
Pridjev od soldat je soldatski, a svakako je najpoznatiji studijski album "Plavog orkestra" iz 1985. "Soldatski bal".
 Izvori: HJP, Google

7 коментара:

  1. Nema kraja Ilija dok je nama SOLDATESKA.

    ОдговориИзбриши
  2. Ne zaboravimo pomenuti SOLDE iz Širokog Brijega.

    ОдговориИзбриши
  3. Радоја Рацановић21. август 2018. 19:09


    Riječ soldat korištena je sporadično u mom okruženju u pričama starijih ljudi, nekadašnjih austrougarskih vojnika. Upotrebljavali su je takođe u svojim djelima Petar Kočić i Branko Ćopić. Međutim, ovdje svi znaju za tu riječ i njeno značenje iz trećeg, sasvim prozaičnog, razloga - ovdje je Soldat ne tako često, ali ni rijetko, prezime. Ovo me odmah asocira na duži oblik tog prezimena i Ozrena Soldatovića iz serija Srećni ljudi i Bela lađa.

    ОдговориИзбриши
  4. U pjesmi Panonskog mornara Ratnik paorskog srca ima i stih...

    Kad nije paor za soldata stvoren...

    ОдговориИзбриши
  5. Treba pomenuti i čuvenog novosadskog vajara Jovana Soldatovića (sa čijim unukom sam išao u školu).

    ОдговориИзбриши