понедељак, 17. децембар 2018.

ACTA AENIGMATICA (38)



ZABAVNI GLOBUS
Piše: Stjepan Horvat
O bugarskom zagonetaštvu vrlo malo smo znali, ali smo ipak pokušavali stupiti u kontakt s nekom osobom koju je zanimalo zagonetaštvo. Posredstvom rumunjskog zagonetačkog prijatelja Oprice Preda saznao sam da u bugarskom gradu Pazardžik postoji enigmatska grupa „Enigmatika“ pri Omladinskom domu i da u njoj aktivno djeluje Rusi Dragomanski. Vrlo brzo izmijenili smo pisma, a on je bio oduševljen onim što je EU „Čvor“ radio na polju enigmatike u bivšoj državi. Posebno mu je bio zanimljiv „Zagonetač“ i njegovi članci.
Godine 1986. od 14. do 17. listopada u gradiću Ajtos održan je XI. međunarodni susret zagonetačkih urednika „Enigmapress“, a pored mene, kao predstavnici EU „Čvora“, nazočili su još Radoš Pušonjić i Željko Jandragić. Tom prigodom upoznao sam se s Rusije Dragomanskim, kada mi je poklonio nekoliko primjeraka njihovog zagonetačkog časopisa (knjižice) pod imenom „Krstoslovici, rebusi, igroslovici“, a razmijenili smo i iskustva, posebno vezana za okupljanje zagonetača. Naša povremena korespondencija je nastavljena i idućih godina.
Tako sam 14. travnja 1989. godine primio pismo i brošuricu pod nazivom „Zanimatelen globus“ (bug. Занимателен глобус; „Zabavni globus“), gdje se kao nakladnik pojavljuje Inicijativni komitet priredbe „Praznici enigmatike ´88. pri Omladinskom domu iz Pazardžika, a datum tiska je travanj 1988. godine. Brošura ima 32 stranice, na kojima je otisnuto 36 enigmatskih uradaka – križaljki, piramida, brojčanica, četvorina, rebusa i dr. (zanimljivo da nema ni jedne premetaljke i slične stihovne zagonetke). Zagonetke je sastavilo četrnaest autora, a za tisak priredili su ih Rusi Dragomanski i Nerses Širinjan.
U predgovoru piše:
Mladi prijatelji, povod izdavanju „Zabavnog globusa“ je deseta obljetnica osnivanja kluba „Enigmatika“ pri Omladinskom domu u Pazardžiku i organizacija nacionalnog praznika zagonetaštva – Pazardžik ´88.
Sa „Zabavnim globusom“ želimo pokazati i popularizirati dio kreativnih aktivnosti mladih autora i pozivamo vas da nam se pridružiti ako imate takve kreativne interese.
Ugodni vam trenuci sa „Zabavnim globusom“ kluba „Enigmatika“ pri Omladinskom domu u Pazardžiku i radujemo se našem susretu.
Evo i nekih naziva zagonetaka: Aritmogrif (brojčanica), Bukven sbor (zbrajaljka), Kartinen rebus (slikovni rebus), Krstoslovica (križaljka), Matematičeski simboli (račun), Metamorfozi (preobrazba), Magičeski kvadrat (četvorina 7x7 i 8x8), Ananimna veriga, Ogledalo, Vreteno i Logičeski figuri (logički zadatak).

6 коментара: