среда, 19. децембар 2018.

REČ PO RIJEČ (1989)


PREFERANS DRŽAVA
Piše: Radoja Racanović
Vjerujem da je ovo jedini izraz (ili sintagma) koji se po prvi put u pismenoj formi pojavio baš u ovoj rubrici i na ovom blogu. Ako ne vjerujete, provjerite na Guglu i drugim pretraživačima veba.  
Ovu sintagmu čuo sam i zabilježio prije 4 dana slušajući emisiju “Nešto drugačije sa Milošem Šolajom” na banjolučkom BIG radiju.
Miloš Šolaja je profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci, a ovdašnjoj javnosti je poznat kao komentator zbivanja na domaćoj i međunarodnoj političkoj sceni.
Komentarišući najnovija politička dešavanja i nacionalna prestrojavanja u BiH, rekao je da je BiH preferans država. Pri tom je slikovito objasnio da je preferans kartaška igra sa 3 igrača, u kojoj uvijek dvojica igraju protiv trećeg, a protiv kojeg zavisi od toga kako se karte podijele.

1 коментар:

  1. Zanimljiva sintagma, ima još takvih.... Rijedak izlet u, na neki način, politiku od koje generalno bježimo. Možda je dobro izbjegavati te teme, a možda i nije. Propuštamo zabilježiti mnoge super kreativne naslove i formulacije koje bi mogli ići pod ono "enigmatika svuda". Kad je o sintagmama riječ sjetih se kako mi se u kombinaciji nametala trinaestica TAMNICA NARODA, preskočih to, ne zbog glupavosti same sintagme (što ne utiče na status prihvatljive sintagme) već zbog rizika sa uredničkim viđenjem... Poučen iskustvima sa mnogo manje zapaljivim temama vjerujem da je ipak bolje zaobići politiku, realno je to svojevrsno MINSKO POLJE (kolikogod bi naše igranje riječima trebalo biti potpuno nevina aktivnost). Tako je kako je, valja procijeniti da li bi bilo više koristi ili štete za naš lijepi hobi.

    ОдговориИзбриши