четвртак, 24. јануар 2019.

ŽIVKOVIĆ O PASIJANSU

              Нигде, па ни у енигматици, не треба робовати догмама. Уколико се нешто покаже као боље и квалитетније, претходна правила и закони се морају мењати. То исто важи и за загонетке. Свака загонетка има своја утврђена правила. Нека од њих су суштинска и не могу се никако променити. Друга правила су флексибилна у одређеној мери, тако да омогућавају сијасет разних варијација. Због тога је енигматика и толико интересантна.
               Пасијанс, такође има своја правила, њих четири. Два правила су стриктна и не би смела да се наруше. Прво од њих захтева да све речи међусобно буду логогрифни анаграми. Наредно правило је да прва и средња уписана реч, као и средња и последња реч, имају само по једно заједничко слово. Притом прва и последња реч не смеју да имају ниједно заједничко слово.
                Квизорама, из броја у број упорно нарушава тај део правила. Накнадно обавештење оправдава ово одступање тиме што се жели проширење могућности за стварање нових састава ове загонетке. Различите варијације пасијанса се могу добити, а да се притом испоштује и ово правило. Овако, објављени пасијанси управо постижу сврху типа ,,ево најбољих примера, како би требао да изгледа неправилни пасијанс,,.           
                  Јако ме занима шта о овоме мисле други енигматичари, који вероватно немају ни времена ни интересовања да се укључе у овакву расправу.
Јагодина, 2019-01-24                                                                 
Мирослав  Живковић

6 коментара:

  1. Prihvatiti ga pod nekim modifikovanim nazivom, jer pasijans nije.

    ОдговориИзбриши
  2. Na ovu temu napisah, a sada ponavljam:
    Poštujući izvorna pravila, jesmo malo "sputani", ali mi se čini, da to i ima smisla (biti malo "sputan") jer je čar naći tri tematska pojma koji se uklapaju u zadata ograničenje. Npr. Imamo ŠARAN I GRGEČ, a onda tražimo šta može ili ispred ŠARANA ili iza GRGEČA. Može npr. LUBIN ispred šarana, ali onda je tema RIBE a ne SLATKOVODNE RIBE. Tražimo dalje ŠTUKA, BUCOV...npr. LOSOS
    ITD, ITD

    ОдговориИзбриши
  3. VOĆKA
    ćorak
    borak
    breka
    BEHAR
    sebar
    mesar
    remis
    MIRIS

    ОдговориИзбриши
  4. Dva kruta pravila treba zadržati. Tema ima bezbroj i problema ne bi trebalo biti. Najveći problem je gdje objaviti sastavak.

    ОдговориИзбриши