четвртак, 16. мај 2019.

NOSTALGIJA (817)

21.11.1973.

17.12.1975.
(Prilog: Jovan Nedić)

15 коментара:

  1. Mislim da imam ove brojeve na tavanu,na koje pada prašina,ali ne i zaborav...

    ОдговориИзбриши
  2. Izgleda da je, stvarno, u to vrijeme ulazak u opisna polja smatran vrlo poželjnim, jer ne drugi vidim razlog da se RUSI proširi na PRUSI.

    ОдговориИзбриши
  3. Ilija Đurković16. мај 2019. 23:27

    Kakav bi samo bio užitak za kolekcionare istražiti Gojkov tavan... :)

    ОдговориИзбриши
  4. Zbog tog(mog)tavana sam dao i naslov jednoj knjizi (zbirka pjesama) Tavan(2018) i gostujući u jednoj tv emisiji na pitanje voditeljke zašto baš naslov Tavan rekao sam ...Zato što je taj moj tavan bio internet prije interneta

    ОдговориИзбриши
  5. Možda se ulazilo u opisna polja i tamo gdje nije bilo nužno da bi se povećao broj polja za rješavanje.

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман17. мај 2019. 13:26

    U jubilarnom broju je očigledno da je autor "ušao" u opisna polja radi
    veće bjeline.
    U svakom slučaju ulazak u opisna polja je slabost kombinatorike autora
    i "skrnavljenje" opštih pravila normirane, savremene enigmatike.

    Dragan Ivanovski

    ОдговориИзбриши
  7. Ne treba brkati prošlost i sadašnjost, a ako neko baš želi da napravi paralelu, valjalo bi da tome pristupi tek nakon informisanja. Prosto, da bi čovek mogao da napravi ispravnu paralelu između različitih razvojnih nivoa iste pojave, morao bi da poznaje istoriju same pojave. A istorija, kao i sve ostalo, počinje od početka, pa se razvija kroz ponavljanje, imitaciju, preslikavanje, usavršavanje modela itd.

    Ukratko, to pitanje koje se vrlo često postavlja na blogu, a tiče se ulaza u opisna polja, ima vrlo jednostavan odgovor ukoliko čovek poznaje istoriju skandinavki i ukoliko nije oslobođen poznavanja balkanske marifetlučko-paranoidne inteligencije. Skandinavke su se na našim prostorima pojavile kao najobičnija imitacija skandinavskih ukrštenica i zbog toga se i zovu skandinavke. Original je tada podrazumevao ulaze (a tako je i danas), a kod nas je to tek mnogo kasnije modifikovano ponajviše iz tehničkih razloga, jer su određeni urednici tako odlučili (recimo da ih je u početku bilo dvojica, pa su im se priključili još neki mandrili, pa su se čoporu mandrila priključili novi mandrili... i na kraju je horda polupismenih majmuna ubedila kordo magaraca koji za 200 dinara na "dođem ti" rade sve što im se kaže da tako mora... naravno, da bi oni imali što manje posla za što veće pare.
    Dakle, sve vam je čak i u enigmatici suva računica i zlostavljanje budala sa nekakve pozicije moći, i nema potrebe da se na banalna pitanja daju dijalektički odgovori tipa "ono je skrnavljenje i slabost, a ovo je slavljenje i snaga savremene enigmatike".

    ОдговориИзбриши
  8. Mladene, zar ne misliš da (opet) pretjeruješ?
    Smatram da bez ikakvog razloga koristiš neprimjeren rječnik i tako, svjesno ili nesvjesno, gušiš svaki pokušaj iznošenja mišljenja, zapažanja, stavova...
    Znam najmanje deset enigmata koji neće uopšte da komentarišu NIŠTA jer ih ti svojim opservacijama, blaćenjem i ovakvim komentarima odvraćaš.
    Dakle, prikoči malo!

    PS. Sasvim dobro znam istorijat skandinavke (uživo sam to pratio kao enigmata-sastavljač, jer sam upravo tada počinjao). Vjerujem da ima podosta kolega koji su među pionirima (i kreatorima) skandinavke u bivšoj državi. Vremenom se sve razvijalo, modernizovalo, i modifikovalo.

    Sada, lično mislim da grafički skandinavka bolje izgleda bez ulaznih polja, te da ne treba bez prijeke potrebe urezivati (ERG - BERG) ali ako baš zapne (npr pojam ima 15 slova a u skandinavci je 14 polja), onda mi je logičnije da se prvo slovo ureže u opisna polja nego da se zadnje "lomi".

    ОдговориИзбриши
  9. Preterujem u izrazu, kao i uvek (to sam ja, nema tu opet), ali sam isto tako vrlo odmeren u prikazu činjeničnog stanja tj. to što pišem ima za cilj da isprati realnost takvu kakva jeste, a ne da je ulepša prema nečijim interesima. Uostalom, to sam 1000 puta objasnio.

    Objašnjavati da je "naša" skandinavka lepša i pametnija od originalne, a ne naglasiti zbog čega je "ulepšana" i ko je u tom procesu srećni dobitnik, a ko budala i žrtva je otprilike u rangu sa tvrdnjom da poslodavac koji traži od zaposlenih da rade bolje od svih na svetu, a da budu plaćeni gore od svih na svetu (ili da uopšte ne budu plaćeni) zapravo čini uslugu svojim ovcama - jer im npr. pomaže da stvore nešto lepo, popravlja im samopoštovanje, daje im priliku da učestvuju u podizanju opšteg standarda... ili upisati po želji neki sličan besmisleni alibi koji nema veze ni sa suštinom pitanja, ni sa suštinom odgovora.

    I usput, mojih opservacija i svega gore nabrojanog nije bilo prilično dugo. To bi značilo da spomenuto rasterivanje komentatora nema nikakve veze sa mnom jer sam ove godine na ovom blogu ostavio 3 ili 4 komentara, a u poseti sam bio 5 puta. Sinoć sam imao vremena i malo inspiracije da se osvrnem na temu koju igrom slučaja (i nažalost) poznajem, ali ako su ovde u međuvremenu zavladale ekstremne antidemokratske mere, izvinjavam se što sam bio otvoren. Evo, zatvaram se do daljnjeg, kočim, izvolite nastaviti sa vožnjom na ler.

    Slobodno možeš da obrišeš moje komentare, Slavko.

    ОдговориИзбриши
  10. Koliko se sjećam, rubna su polja postala opisna zato da smanji broj polja u koja bi trebalo nagurati po dva opisa.

    ОдговориИзбриши
  11. Drugi je razlog izbjegavanje strelica.

    U nekim su skandinavkama čak tri opisa u jednom polju i strelicama se moralo pokazivati na koju se riječ opis odnosi.

    ОдговориИзбриши
  12. Moderna tehnologija omogućava svakakve vratolomije (skoro sve može se grafički ukalupiti) ali ima nas koji se sjećamo ručnog lijepljenja opisa. Makaze, ljepilo, pa štric-štric. Lako je sada "klik-klik", ali, brajko moj, hajde ti ištrickaj jedno 100-150 opisa i ukalupi da izgleda koliko toliko pristojno.

    ОдговориИзбриши
  13. Treba ispraviti godinu uz ovu objavu. Na mom skenu piše ispravno: Kviz-(19751217-01-Kv-0100)-Naslovnica.jpg

    ОдговориИзбриши