понедељак, 16. септембар 2019.

ACTA AENIGMATICA (77)



LEKSIKON ZAGONETAČA EUB
Piše: Stjepan Horvat
Leksikon zagonetača Jugoslavije kao temeljna knjiga vezana je uz zagonetaštvo svih država regiona. U njoj su prikupljeni podaci za više od tisuću i dvjesto autora zagonetaka, neki samo u naznakama, a neki u odlično priređenim natuknicama. Na žalost, prošlo je više od četrdeset godina od pojave ovog leksikona, no novijeg izdanja nije bilo, iako su se prikupljali novi podaci koji su trebali nadopuniti drugo izdanje. Značajni iskorak napravili su srpski enigmati Miroslav Lazarević i Jovan Vuković koji su 2007. godine pripremili i izdali Leksikon srpskih enigmata.
Prva razmišljanja o potrebi tiska knjige o zagonetačima javila su se već nakon dvije uspješne godine djelovanja Enigmatskog udruženja Bjelovar. O tome svjedoči i članak iz 8. broja Glasnika Enigmatskog udruženja Bjelovar od 30. prosinca 1970. u kojemu sam pisao:
(..., op. ur.)
Još prošle godine (1969., op. SH) najavili smo izdavanje "LEKSIKONA ZAGONETAČA", no kako je to zaista opsežan posao, koji zahtjeva dugotrajniji rad na pronalaženju podataka starijih zagonetača i onih koji se zagonetaštvom više ne bave, odlučeno je da se izda jedno skraćeno izdanje, kao prvi takav pokušaj. To bi bio "LEKSIKON ZAGONETAČA EUB".
Želja nam je da u ovom leksikonu osvanu podaci svih zagonetača i članova EUB koji su do sada objavljivali u izdanjima EUB – ČVOR, MINI ČVOR i KRIŽALJKA, a njih je više od 250. Kako je to gro zagonetača Jugoslavije, taj manji "LEKSIKON ZAGONETAČA EUB" bio bi gotovo potpun spisak svih zagonetača koji sastavljaju na hrvatsko-srpskom jezičnom području.
(..., op. ur.)
Leksikon zagonetača EUB sadržavao bi najvažnije podatke o svim članovima i suradnicima EUB u proteklom razdoblju postojanja EUB. Količina objavljenih podataka o nekom zagonetaču ovisit će o pokazanoj aktivnosti u proteklom razdoblju, o sudjelovanju u raznim akcijama EUB i drugom.
(..., op. ur.)
Iz ovoga je vidljivo da i pored velikog entuzijazma kojeg smo imali nismo bili u mogućnosti ostvariti mnoge želje vezane za područje zagonetaštva. Tu je bila još jedna velika prepreka – financijska sredstva koja su uvijek nedostajala za dodatne enigmatske aktivnosti. Leksikon će biti izdan devet godina kasnije.

4 коментара:

  1. U prvom primjerku "Leksikona srpskih enigmata" sakupljao sam potpise kolega (Potpisi na stranicama koje se odnose na njih). Mislim da sam ubilježio preko 100 potpisa. Drugi primjerak je čist.

    ОдговориИзбриши
  2. Jednog dana će se netko sjetiti i izdati knjižicu samo sa potpisima enigmatskih autora. I kod mene bi se našlo kakvih 400-500 potpisa, samo bi trebalo listati arhive. Nekada smo uobičavali da se svaki sudionik neke manifestacije potpiše na jednom zajedničkom papiru, ali danas sve pamte mobiteli ...

    ОдговориИзбриши
  3. Mi imamo potpisnu listu s 33. SOZAH-a u Belom Manastiru...

    ОдговориИзбриши
  4. Marko Smolčić u svom primjerku "Leksikona zagonetača" ima potpise mnogih uvrštenih autora, a ja imam u svom primjerku "Leksikona srpskih enigmata".

    ОдговориИзбриши