петак, 18. октобар 2019.

"SUBOTIČKE NOVINE" (137)

18.10.2019.

8 коментара:

  1. Dalija (dahlia), u nekim krajevima se zove i georgina, je višegodišnja biljka koja se razvija iz gomolja i cvjeta od sredine ljeta do prvih mrazeva. Krasi je raznolikost. Dalije cvjetaju u svim bojama: crvena, žuta, ljubičasta, narandžasta, bijela, ružičasta… Takođe, variraju i u visini pa postoje sorte koje su patuljaste oko 5cm i one koje su visine i do 3m.
    Agronom

    ОдговориИзбриши
  2. Propustio sam da napišem da se pitanje odnosi na rebus. Znam šta su "dalije", ali ne znam šta su "da lije".

    ОдговориИзбриши
  3. U postavci rebusa imamo "NE" i "DA" ( ne (X) "DINE" i da (kvačice) "LIJE"-dvije lisice....NEDINE DALIJE
    Agronom

    ОдговориИзбриши
  4. Nema tu šta da se objašnjava, slika govori sve. Uostalom ceo rebus je u tom tonu - da / ne.

    Bilo je više takvih rebusa, a poslednji koga se sećam je iz knjige Zorana Radisavljevića: PETARDA GRUNE (Petar da, Gru ne).

    ОдговориИзбриши
  5. AKO NEKO (?) NIJE SHVATIO ŠTA ZNAČI " DA LIJE" ( Pitanje je bilo Šta su "da lije") TREBALO MU JE VALJDA OBJASNITI !!!
    Agronom

    ОдговориИзбриши
  6. "Ne-dine" je sve što nisu dine (kao što su ne-srbi svi koji nisu Srbi), ali koji je smisao kovanice "da-lije"? Primer "Petar da, Gru ne." može da se shvati kao odgovor na pitanje, npr. "Ko pije kafu?" Možda u ovoj postavci "da lije" nije kovanica, ali nije ni rečenica (moglo bi da bude, kao odgovor, da je "Lije da."), pa ne znam šta je. Čini mi se da sam video i da rečca "da" stoji sama, kao zasebni element fraze, ali to je nepravilno.

    Da malo konkretizujem: Možda bismo i mogli mi zaluđenici za rebuse da prihvatimo takvu frazu sa "da lije", a i to ne bez natezanja, ali takvim rebusima nije mesto u novinama za široku publiku. Uz ogradu da sam možda prevideo neko objašnjenje, zato i pitam.

    ОдговориИзбриши