понедељак, 18. мај 2020.

ACTA AENIGMATICA (111a)



ČVOROVI EPP-MATERIJALI
Piše: Stjepan Horvat
U vrijeme svog aktivnog djelovanja Enigmatsko udruženje Bjelovar, EU Čvor ili Zagonetačko društvo Čvor u okviru svojih mogućnosti koristilo se ekonomskom propagandom. Kako su sredstva bila ograničena, propagiranju (reklamiranju) se i nije pridavala velika važnost, jer bile su važnije druge stvari vezane uz zagonetke i događanja oko njih.
Kada je u prodaju krenuo prvi enigmatski list Čvor (rujan 1968.), skromne mogućnosti reklamiranja svele su se na tisak sponzoriranih letaka, na kojima je s jedne strane bila reklama sponzora, a s druge reklama o izlasku novog lista. Leci su poslani na kioske, tada Vjesnika, koji su (vjerojatno) bili podijeljeni različitim kupcima novina. Na taj način, osim učinka reklame, ostvarena su i prva financijska sredstva koja su iskorištena za naknadu troška tiska.

Nedugo potom otisnuti su i reklamni kartoni povećanog formata i s otisnutim logom novog lista i sloganom Znanje kroz igru. Takvi „viseći plakati“ dostavljani su također na novinske kioske.
U Bjelovaru je početkom sedamdesetih prošlog stoljeća radio sitotiskar Franjo Kovarik (bio je i jedno vrijeme komercijalni direktor u tiskari Prosvjeta gdje se su se tiskala izdanja Čvora), koji je pratio grafičke tehnološke trendove tog vremena. Među prvima se bavio raznim vrstama preslikača na tkanine. Za EUB je izradio prve naljepnice i preslikače s likom tadašnje prve maskote – Čvorkom. Slika s preslikača glačalom se prenosila na majicu ili neki drugi platneni predmet.
U isto vrijeme vladala je značkomanija, pa je tako neko vrijeme u rad EUČ bila uključenja i Sekcija značkara (vodio ju je grafički inženjer Franjo Forjan, tehnički urednik), a u Čvor Razbibrizi mjesečno je objavljivan prilog o značkama pod nazivom Značka. ZD Čvor je tijekom svoga postojanja izdao tridesetak različitih značaka. Prve su bile samo sa znakom lista Čvor u pet boja, a izrađene bile su u inozemstvu, u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Kasnije su izrađivane značke vezane uz obljetnice djelovanja ZD Čvora (IKOM Zagreb i Patafta Varaždin), pa su tako neke posebno dodjeljivane dugogodišnjim članovima (brončana, srebrna i zlatna). Iskovane su i značke sa znakovima niza zagonetačkih listovima Čvora, pa i prigodne za SZOJ i MSZU u Bjelovaru.

Kada je nabavljen prvi računalni pisaći stroj IBM composer (u to doba vrijednost dva i pol fićeka) i kada je njime počela priprema križaljaka, slova su u skandinavkama bila sitna, pa smo radi štosa izradili priručne lupe (povećala) na kojima je bio otisnut logo Čvora. Osim u pojedinim kompletima starih izdanja, lupe su dijeljenje u raznim prigodnim odgonetačkim natjecanjima.
Jedno vrijeme na kioscima su se mogli kupiti kompleti s nekoliko primjeraka ranije prodavanih izdanja, a uz njih je obvezno išla kemijska olovka s otisnutim znakom Čvora. Povremeno su se tiskali džepni kalendari, notesi, papiri za sastavljanje križaljaka, bedževi i niz sličnih prigodnih „suvenira“, koji su u raznim prigodama davani odgonetačima, ali i brojnim članovima društva. Trebalo bi mi malo više vremena da pronađem i pobrojim sve takve materijale, ali bilo ih je doista mnogo i vjerujem da nema ni jednog pratitelja ovog bloga koji nema bar neki sitan suvenir vezan za djelovanje Zagonetačkog društva Čvor.

1 коментар: