уторак, 12. мај 2020.

JOVANOV SLOGOVNI KVADRAT (238a)


Ovaj slogovni kvadrat nema ni slogova, ni opisa. Ipak mislim da ćete ga lako riješiti, uz ovih nekoliko napomenica. Uvrstite u njega prezime današnjeg rođendanskog slavljenika, jedan pridjev u srednjem rodu, jedan matematički pojam te jedno žensko ime. Ništa lakše, zar ne?
Autor: Jovan Nedić

21 коментар:

  1. Tako je, ništa lakše.

    TE O DO RA
    O KO MI CA
    DO MI NANT NO
    RA CA NO VIĆ

    ОдговориИзбриши
  2. Da, ništa lakše: Teodora, okomica, dominantno, Racanović (tj. Radoja).

    ОдговориИзбриши
  3. Ali to nije jedino moguće rješenje. Postoji najmanje još jedno, uz iste napomenice.

    ОдговориИзбриши
  4. Istina, umjesto DOMINANTNO, može i DOMICILNO, no to je još uvijek isto rješenje jer se slogovi NANT odn. CIL ukrštaju sami sa sobom. Traži se drugo i drugačije rješenje, u kome su dva potpuno različita pojma, ali da vrijede iste napomenice: pridjev, matematički pojam i žensko ime.

    ОдговориИзбриши
  5. U svojih (uskoro 50) godina bavljenja enigmatikom dosta sam vremena posvetio raznim čarobnim likovima. Između ostalog, na početku karijere, sastavio sam i nekoliko slogovnih kvadrata 4x4. Ubrzo sam odustao jer sam shvatio da su ti likovi prelagani za sastavljanje, i nisam siguran da se sastavljanje slogovnog kvadrata 4x4 može nazvati enigmatikom, jer ga može praktički svatko sastaviti. Kad bih ga već morao sastavljati, onda bi bio sastavljen isključivo od imenica u jednini, bez glagola, množina, sumnjivih etnika, pridjeva, priloga, uvećanica, umanjenica itd. Stoga, moram priznati da me iznenađuje objavljivanje ovakvih kvadrata, jer to doista čini medvjeđu uslugu enigmatici.
    No, kad već postoji volja i želja da se objavljuje ova zagonetka, pozivam autora da učini korak više i da sastavi nešto reprezentativno. Naime, uobičajeni slog se sastoji od suglasnika i samoglasnika (baš tim redom) i s takvim ga je slogovima najlakše sastaviti. Kako bi bilo sastaviti slogovni kvadrat 4x4 u kojemu nijedan od 16 slogova nema takav raspored slova. Naravno i da sve riječi budu imenice. Evo ja sam si dao malo truda i sastavio jednoga s 15 takbvih slogova. 1. ROD-STE-I-GER, 2. STE-VE-GOR-MAN, 3. I-GOR-LIP-SKI, 4. GER-MAN-SKI-MIT. Naravno, pozivam i druge autore da se okušaju. Pozdrav svima,
    Valter Kvalić

    ОдговориИзбриши
  6. Majstor! I kad kaže i kad sastavi!

    ОдговориИзбриши
  7. Milan Sečujski12. мај 2020. 17:47

    Oduvek mi se činilo nelogičnim rastavljanje na slogove po ortografskoj normi u slučaju reči koje se izgovaraju drugačije nego što se pišu (uključujući netranskribovana lična imena). Slog je kategorija pre svega vezana za izgovor određene reči i mehanička podela STE-VE na dva sloga ili STE-I-GER na tri nije mnogo realna. Meni je potpuno nelogično da npr. ime BEAU rastavljam na tri sloga. Ili, ako sečem ime MARY na dva sloga, zašto ne bih sekao i prezimena DAY i YORK (ako se već pravila podele definišu na osnovu ortografskog zapisa i izgovor s tim nema nikakve veze)? Da li je onda "ispravno" YOUNG rastaviti na YO-UNG ili Y-O-UNG?

    ОдговориИзбриши
  8. Ovim kvadratom želio sam čestitati rođendan Radoji Racanoviću... pa sretan ti rođendan!

    ОдговориИзбриши
  9. Da, Nedjeljko je pronašao i drugo rješenje, ali postoji i - treće!

    ОдговориИзбриши
  10. Gotovo sam siguran da postoji još poneko....

    ОдговориИзбриши
  11. Što se tiče rastavljanja na slogove, mislim da treba primijenito ono pravilo koje se koristi u originalu. Tako ne primjer, STEVE, premda se izgovara kao jedan slog, ipak se rastavlja na dva sloga. U engleskoj gramatici postoje pojmovi: teški i laki slogovi (heavy and light syllables) i ovo je upravo taj primjer.
    Valter Kvalić

    ОдговориИзбриши
  12. Milan Sečujski12. мај 2020. 22:01

    MI O MI RA
    O KO MI CA
    MI MI KRIČ NO
    RA CA NO VIĆ

    ОдговориИзбриши
  13. Анониман12. мај 2020. 22:32


    Postoje i ove varijante:

    DI/FE--O--DO--RA
    O---KO--MI--CA
    DO---MI-CIL--NO
    RA---CA--NO--VIĆ

    MI--O--MI--RA
    O--KO--MI--CA
    MI-MI--ČI--NO
    RA-CA--NO--VIĆ

    MI--O--DA--RA
    O--KO--MI--CA
    DA-MI--ČI--NO
    RA-CA--NO--VIĆ

    Kvadrat posvećen Radoji Racanoviću:

    RA---DO-JA-RA
    DO-STAV-NI-CA
    JA---NI-ČI-NO
    RA---CA-NO-VIĆ

    Vlašar

    ОдговориИзбриши
  14. Анониман12. мај 2020. 22:57

    @Valter Kvalić

    Hvala na objašnjenju, ali upravo se radi o tome da u engleskom (kao i u svakom drugom jeziku sa nefonetskom ortografijom) nisu slova samoglasnici ili suglasnici, nego su fonemi samoglasnici ili suglasnici. Konkretno, što se engleskog tiče, reč "Steve" /sti:v/ ima samo jedan samoglasnik, /i/ (https://en.wikipedia.org/wiki/Close_front_unrounded_vowel), tako da je podela na slogove isključena. Težak i lak slog imali biste recimo u reči "wildly". Da "Steve" ima jedan slog može se direktno potvrditi na dictionary.com (a i na prilično sumnjivom www.howmanysyllables.com). Na brzinu ne mogu da nađem još potvrda jer ozbiljni rečnici obično ne uvrštavaju vlastita imena, ali lako se nalaze potvrde da "eve" /i:v/, "grieve" /gri:v/; "leave" /li:v/... svi imaju jedan slog. Dakle, upravo se koristi "pravilo koje se koristi i u originalu".

    Pojmovi samoglasnika i suglasnika u širokoj praksi se koriste, naravno, i da označe odgovarajuća slova koja ih tipično reprezentuju (u jezicima koji koriste alfabete), ali je tu od jezika do jezika situacija obično manje ili više sporna, i onda imamo pravila kao što su: "samoglasnici su A, E, I, O, U i ponekad Y (i u ukupno dva slučaja W)" za engleski. Pa i sama definicija sloga (jedinica unutrašnje organizacije niza glasova u jeziku) govori o tome da je manje bitno kojim se slovima niz glasova zapisuje. Naravno, pri podeli na slogove u pisanju (između redova) tu vezu treba ponovo uspostaviti, te se kao posledica često javljaju sistemi kod kojih pravila, da bi bila čvrsta, moraju biti više morfološka, pa se podela u pisanju ne podudara obavezno sa podelom u izgovoru, npr. čuje se lear-ning ali se piše learn-ing. Međutim, što se broja slogova tiče, nije mi poznato da može da se poremeti. Ni u pisanju, naravno, "Steve" ne bi smeo da se rastavi u dva reda.

    ОдговориИзбриши
  15. Анониман12. мај 2020. 22:58

    Milan S. (a ko bi drugi bio :))

    ОдговориИзбриши
  16. Milan Sečujski je pronašao i treće rješenje:
    Miomira, okomica, mimikrično, Racanović

    ОдговориИзбриши
  17. @IlijaO

    Ako si siguran da postoji još koje rješenje, pronađi ga!

    ОдговориИзбриши
  18. Анониман14. мај 2020. 12:58

    MI O DO RA
    O KO MI CA
    DO MI ŠLJAJ NO
    RA CA NO VIĆ

    Milutin Tepšić

    ОдговориИзбриши
  19. Evo, javio nam se i Milutin. Živi li si, stari druže?

    ОдговориИзбриши