понедељак, 1. јун 2020.

ACTA AENIGMATICA (113)



IV. MSZU (2) – PRIPREME
Piše: Stjepan Horvat
Enigmatsko udruženje Čvor, kao neposredni nosilac organizacije IV. međunarodnog susreta zagonetačkih urednika (MSZU), vrlo ozbiljno je pristupilo pripremama tog događanja. Tako je već 18. siječnja 1978. godine u prostorijama OK SSRN Bjelovar održan prvi sastanak Organizacionog odbora, imenovanog još 15. prosinca 1977. godine.
Predsjednik OK SSRN Gojko Cvjetičanin istaknuo je obvezu svih struktura u gradu da pomognu u organizaciji (materijalno, kadrovski i politički) jer „iskazano je veliko povjerenje svima u Bjelovaru što se ovakva međunarodna manifestacija održava baš u tom gradu. Enigmatika je sastavni dio kulturno-zabavnog rada radnih ljudi i zato zaslužuje svaku podršku“.
Kako su u Organizacionom odboru bili članovi najvažnijih društvenih i kulturnih organizacija (Skupština općine Bjelovar, SIZ kulture, Muzej grada Bjelovara, Gospodarska komora, Informativni centar) i najvećih bjelovarskih radnih organizacija (Koestlin, Croatia, Sirela, UMIB, Central, Prosvjeta), svima su dati određeni zadaci i rokovi za njihovo ispunjenje.
Prihvaćen je prijedlog Programa IV. međunarodnog susreta zagonetačkih urednika, a uz njega je bio i troškovnik, iz kojega je bilo vidljivo da će se na organizaciju susreta potrošiti 187.000 dinara (za usporedbu, Čvor Razbibriga je tada koštala 4 dinara!). U troškovnik su ugurani i troškovi 10. susreta zagonetača Jugoslavije, tisak dviju knjiga i izložbe, pa su s time narasli na 327.000 dinara.
Enigmatsko udruženje Čvor željelo je da susretu urednika prisustvuje što više urednika tadašnjih jugoslavenskih uredništava i svima je njima upućen poziv da sudjeluju  u organizaciji i u radu samog susreta. Pozivi su upućeni uredništvima beogradske Enigme, gornjomilanovačke Eureke, banjalučkog HIK-a, ljubljanskog KIH-a te Novoj Makedoniji, Večer testu i zagrebačkom Vjesnikovom kvizu.
Bila je predviđena i velika zagonetačka izložba, pa je redakcijama predloženo da pomognu organizaciju u pripremi reklamnog panoa svoga lista, a pozvane su da novčano potpomognu i tisak Bibliografije enigmatike Slavka Peleha i Leksikona zagonetača Jugoslavije objavom reklamne poruke na stranicama tih knjiga.



Нема коментара:

Постави коментар