понедељак, 8. јун 2020.

ACTA AENIGMATICA (114)



IV. MSZU (3) – Neki odgovori
Piše: Stjepan Horvat
Već sam ranije pisao da su pozivi za sudjelovanje na IV. međunarodnom susretu zagonetačkih urednika poslani na sva uredništva stranih listova čije adrese su nam bile dostupne, jer smo imali pojedine primjerke njihovih listova. Do stranih listova dolazili smo zahvaljujući Čvorovim članovima iz inozemstva i zahvaljujući čitaocima pretplatnicima. Na žalost, nisam pronašao listu onih kojima smo poslali pozive, no veliki dio pozvanih odgovorio nam je, a ta pisma su sačuvana.
Bilo je tu različitih odgovora, od kratkog odbijanja sudjelovanja, zahvale na pozivu, ali da se zbog spriječenosti ne može doći, do onih koji su oduševljeno čestitali Čvoru obljetnicu, a susretu urednika poželjeli uspješan rad te iskazali želju za čvršćom suradnjom. Tražila su se i dodatna pojašnjenja kako bi se donijela konačna odluka o dolasku u Bjelovar. Neki su zamolili da im se dostave izvješća nakon održavanja, pa su najavili mogućnost sudjelovanja iduće godine.
Uglavnom, na IV. MSZU stigla su 24 urednika iz šesnaest uredništava iz devet europskih država (Čehoslovačka, DDR, Italija, Jugoslavija, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Sovjetski Savez – Estonija i Švedska), što je bilo dotada najveće okupljanje zagonetačkih novinara. I odaziv jugoslavenskih urednika bio je zapažen pa su nazočili: Stanija Petković i Milomir Niketić iz Eureke, Hajrudin Hodžić i Mato Glibo iz HIK-a, Branko Lipanović iz Vjesnikova kviza, Spiro Prilepčanski iz Nove Makedonije te Vinko Korent iz KIH-a. Kao službeni predstavnici Čvora nazočili su Slavko Peleh i Stjepan Horvat.


Odgovor glavnog urednika amsterdamskog "Denkposta" (s engleskog prevela Sonja Nedić):
Poštovani gospodine Horvat,
Hvala Vam za Vaše pismo od 9. januara 1978. Dopustite mi da Vam prvo čestitam na desetoj godišnjici Čvora i zaželim još puno godina Vašem listu i njegovom glavnom uredniku.
Ja, Vaš nizozemski kolega, glavni urednik i supervizor sada 22 različita enigmatska lista od 1930., prilično sam iznenađen saznanjem iz Vašeg pisma da postoji organizacija urednika enigmatskih listova.
Prije nego što odlučim hoću li prisustvovati četvrtom sastanku te organizacije, volio bih više znati o njoj, kao na primjer, koje zemlje su zastupljene u toj organizaciji, koji jezik će se koristiti na sastanku te koja je tema tih sastanaka (osim proslave – ove godine – Čvorove desete godišnjice).
Sa zadovoljstvom čekajući Vaš odgovor,
S poštovanjem,
G. Goedegebuure,
glavni urednik Denksporta

Нема коментара:

Постави коментар