среда, 10. јун 2020.

JOVANOV SLOGOVNI KVADRAT (243)




Prvi kvadrat
DRAL, GA, GA, KA, KA, ME, ME, NI, NI, STRO, STRO, TE, TE, TOST, ZNA, ZNA
Vodoravno i okomito: 1. Oštra sankcija za krivicu, prijestup ili zločin, 2. Ono o čemu pišu ili govore novinski članci ili radijske i TV-emisije koje se bave različitim jelima i načinima njihove pripreme, 3. Koji se odnosi na prvostolnu crkvu, prvostolni, 4. Predmet posebno velike vrijednosti, ono što ima takvu vrijednost.

Drugi kvadrat
CA, JE, JE, NO, NO, PI, PI, SI, SI, TLO, TRG, U, U, VI, VI, VI
Vodoravno i okomito: 1. (skupa s riječju pod 3. u prethodnom kvadratu) Piazza del Duomo, također poznata i kao Piazza dei Miracoli, kulturno, vjersko i turističko središte grada sa slike, godine 1987. upisano na UNESCOv popis mjesta svjetske baštine u Europi, 2. Prilog u značenju: na posredan, zaobilazan način, ne potpuno jasno, 3. Mužjak kokoši (mn.), 4. Bratova kći drugom bratu ili drugoj braći.

Treći kvadrat
BA, BA, BE, BE, ČU, ČU, DE, DE, KUN, RI, RI, SA, SA, SE, TE, TRG
Vodoravno i okomito: 1. Piazza dei Miracoli sa slike (vidi i opis pod 1. u prethodnom kvadratu), 2. Ženski preci u četvrtom koljenu, 3. Učesnici javne rasprave, 4. Uzvik osobi koja se počela gubiti u nekim svojim mislima te razmišljati naglas, potpuno nepovezano, i koja se počinje sve više i više uživljavati u svoj monolog.

Četvrti kvadrat
I, KO, KO, NA, NA, O, O, RANj, SI, SI, STI, ŠTRE, TO, TO, VLA, VLA
Vodoravno i okomito: 1. Kako se god uzme, s koje god se strane pogleda, i tako i tako, 2. Alternativni naziv za treću glavnu kategoriju kose (prva kategorija je fina kosa, a druga srednja kosa), 3. Posebno, osobito, naročito, 4. Zvonik romaničke katedrale na slici, dio katedralnog kompleksa. Izgradnja zvonika započela je 1173. godine, ali su radovi nakon izgradnje trećeg kata obustavljeni zbog poniranja tla pod tornjem. Izgradnja je nastavljena 1275. godine i već ga se tad pokušalo "ispraviti". Do 1301. godine izgrađena su još tri kata, a sedmi je kat završen krajem 14. stoljeća. Zvonik je visok 55 m, promjer mu je 16 m, a vrh mu je nagnut 4 m u odnosu na temelje, naginjao se u prosjeku 1 mm godišnje. Bio je zatvoren za posjete od 1990. do 2001. godine zbog građevinskih zahvata kojima se pokušalo zaustaviti naginjanje. Tom prilikom toranj je ispravljen za 45 cm te je ponovno otvoren za javnost.

Autor: Jovan Nedić

2 коментара:

  1. Анониман10. јун 2020. 18:39


    Odgonetka tematski povezanih kvadrata 4 x 4

    STRO-GA-KA-ZNA
    GA-STRO-TE-ME
    KA-TE-DRAL-NI
    ZNA-ME-NI-TOST

    TRG-U--PI-SI
    U--VI-JE-NO
    PI-JE-TLO-VI
    SI-NO-VI--CA

    TRG-ČU-DE-SA
    ČU-KUN-BA-BE
    DE-BA-TE-RI
    SA-BE-RI-SE

    I--O---NA-KO
    O-ŠTRE-VLA-SI
    NA-VLA-STI-TO
    KO-SI--TO-RANJ

    Lepa kombimacija - u svakom kvadratu tematski pojam vezan za PIZU (PISU).

    Vlašar

    ОдговориИзбриши
  2. Rješenja su tačna: Katedralni trg u Pisi, Trg čudesa i Kosi toranj

    ОдговориИзбриши