субота, 1. август 2020.

NOVI "ENIGMO" (1)




03.08.2020.

6 коментара:

  1. Tri od osam enigmatskih strana koje priprema Nikola Petkovski.

    ОдговориИзбриши
  2. rjovicic@vektor net1. август 2020. 14:40

    Kod skandivaki ne treba ulaziti mnogo u rubna polja za opisivanje, osim kada su to odlične enigmatske reči. A posebno nije dozvoljeno ulazi dva puta polje do polja. Ostalo je sve dobro....Srdačan pozdrav Jovičić

    ОдговориИзбриши
  3. Poštujem i pozdravljam mišljenje i komentar Radojice, ali ja ne robujem tom "pravilu" zabrane ulaska u rubna polja za opisivanje, kad se radi o svakodnevnoj novinskoj enigmatici namenjenoj širokoj čitalačkoj publici, jer čitaoci pojma nemaju da postoje takva "pravila", njima su bitne ukrštenice koje treba da rešavaju, a meni je onda imperativ zadovoljstvo koje rešavači treba da dožive rešavajući skandinavke. E, ali kad učestvujem na nekom enigmatskom konkursu, onda poštujem to "pravilo" jer tamo je to uslov, a koliko je opravdano takvo pravilo, pitanje je za diskusiju. Neko je nekad iskoristio svoj autoritet i postavio takav uslov i sad svi "moraju" da se toga pridržavaju. Lično smatram da to ulaženje ili neulaženje u rubna polja
    za opisivanje ima isključivo vizuelno-estetski dojam o ukrštenici, nikako u pogledu njenog kvaliteta. Kvalitet ukrštenice diktiraju sasvim druga enigmatska pravila. Ne može se reći da neka odlična ukrštenica ne valja zbog ulaska u rubna polja i da bi bila vrednija ako je bez ulaska. Ja svoju enigmatiku radim za čitaoce i njihovu razonodu i smatram da sam uspeo ako su čitaoci zadovoljni, a jesu zadovoljni, pa sam i ja zadovoljan.

    ОдговориИзбриши
  4. rjovicic@vektor net1. август 2020. 17:38

    Dragi Nikola,
    Nadam se da nisi ljut. Prijatelj prijatelju može da nešto kaže.
    Tu sigurno nema pravila, tako da se dosta sa tvojim mišljenjem slažem.
    Ne znam da li si dobio Vukov Kovčežoć? Srdačan pozdrav...Radojica

    ОдговориИзбриши
  5. Vjerujem da smo se svi davno složili da je savršeno u redu da se ne slažemo.

    Rješavač i njegov užitak bi trebali biti prioritet svakog izdavača i urednika. To naravno ne znači jeftino podilaženje, već kvalitet uvrštenih riječi i kombinacija. Ako, vođeni tom logikom, urežemo jedno ili dva polja (najčešće je to mjesto za suglasnik jer većina stranih riječi počinje samoglasnikom) to nije nikakav grijeh, tek slijeđenje pomenutog prioriteta. Ako je riječ o vrednovanju autorove kreacije u ovom kontekstu, onda je zgodno zamisliti dva rada sa jednakim ocjenama sadržaja i kombinacija, jedan sa urezivanjima, drugi bez. Opet ne može biti dilema - bolji je onaj bez urezivanja i bodovna razlika bi trebala biti značajna. Postizanje jednakog kvaliteta sadržaja bez urezivanja je dokaz autorove moći i to treba prepoznati i nagraditi.

    To što je gornja priča ponegdje pretvorena u nedodirljivo pravilo je izbor urednika. Razlozi su vezani za ljepotu mreže, možda i jednostavniji postupak u grafičkoj pripremi, generalnu težnju savršenstvu... Koliko užitak rješavača trpi zbog toga treba procjenjivati na svakom primjeru pojedinačno. Jednako je sa velikim bjelinama, insistiranjem na odsustvu dvoslova, pridjeva, glagola i sl. Bilo bi lijepo i korisno da imamo analize objavljenih zanimljivih radova, biranje najboljih i sl, no za to treba vremena, volje...

    Srdačan pozdrav svima

    ОдговориИзбриши
  6. Radojice, naravno da nisam ljut, taman posla. Samo sam napomenuo da po meni nema nikakvog razloga da se u svakodnevnim novinama namenjenim širokim narodnim masama držimo nekakvih krutih pravila, u ovom slučaju ulaženjem ili ne u rubna polja za opise. Prema tome, meni uopšte ne smeta ulazak u rubna polja, jer čitaoci uošte ne znaju da postoje neka pravila. Zato, ja uvek kad mi je to neophodno, slobodno koristim ta rubna polja. Enigmatske radove u novinama objavljujem već 66 godina i sve je to za čitaoce i njihovo zadovoljstvo. Celo vreme u svim novinama za koje sam radio, nisam imao enigmatskih urednika, jer sam JA bio taj enigmatski urednik i imao sam potpunu slobodu u kreacijama. U svim redakcijama su imali veliko poverenje u mene, moj dokazan enigmatski kvalitet i umeće, a to se ponajviše baziralo na pozitivne kritike upravo od čitalaca za koje je moja enigmatika bila namenjena. Napomenuo sam i to da onamo gde je to uslov (na raznim konkursima ili specijalizovanim enigmatskim časopisima) ja se striktno pridržavam tih "propisa".

    Hajro, pitanje je za veliku diskusiju da li je apriori bolji rad onaj bez ulaska u rubna polja od onog sa ulascima. Sve zavisi od uvrštenih reči, jer one određuju kvalitet, a ne vizuelno-grafički efekt.

    Radojice, dobio sam "Vukov kovčežić". Zaboravio si da sam ti se odmah javio telefonom da ti zahvalim, a to je bilo pre neki dan.

    ОдговориИзбриши