субота, 1. август 2020.

VRSNOST STAROG ASA

A, A, AS, DVO, GLAS, GNOJ, KA, LOR, MOR, NI, NI, NOST, NjAR, NjO, OS, RI, SKA, STA, VRS

Vodoravno i okomito: 1. Diftong, 2. Valjanost, vrijednost, odabranost, odličnost, 3. Skup od osam osoba, 4. Stari naziv za rod kukaca Copris iz potporodice balegaša (izvor: Parčić, RJAZU), 5. Monokl na dršku (mn.), 6. Starogrčko ime velikog jezera Iznik (298 km²) u sjeverozapadnoj Turskoj, na čijoj se istočnoj obali nalazio drevni grad Nikeja (tim imenom nazvan je i nekadašnji nogometni klub, 1911-1945, u njemačkom gradu Forstu, više svjetskih hotela, marka njemačkih satova, asteroid broj 1216 iz glavnog asteroidnog pojasa...), 7. Izraz u značenju: glasoviti sportaš iz ranijih vremena (također: veteranski vaterpolo-klub iz Splita te ime više ugostiteljskih objekata i različitih obrta).

Autor: Jovan Nedić
(8. Susreti enigmata u Širokom Brijegu, Prvo mjesto)

10 коментара:


  1. Odgonetka pobedničkog kvadrata 7 x 7:

    DVOGLAS
    VRSNOST
    OSMORKA
    GNOJNJAR
    LORNJONI
    ASKANIA
    STARI AS

    Čestitam pobedniku STAROM ASU Jovanu Nediću. Čak 15 skupina u sedmici je izuzetan rekord!

    Vlašar

    ОдговориИзбриши
  2. Čestitam Jovanu na prvom mjestu!
    Bolje od ovoga ne može.

    ОдговориИзбриши
  3. Dobra četvorina. Ne sjećam se da sam ikada vidio sedmicu s ovoliko skupina (13 po meni ili 14). Čestitke pobjedniku. Imaš li ti, Jovane, hercegovačke krvi?

    ОдговориИзбриши
  4. Čestitam Jovanu koji na ovom konkursu ima dosta uspjeha. Svaka čast!

    Čestitka i ostalima sa liste.

    PS. Zar se Pero vratio u Bjelovar?

    ОдговориИзбриши
  5. Nedjeljko ne znam kako ti brojiš skupine, ali ja ih porebrojah 15 (Brojao onako kako su me naučili prije 30 godina).

    ОдговориИзбриши
  6. Sjajan uradak, velike čestitke!
    @broj skupina: sve se svodi na to kako se broji VRSN (očito je 12 skupina u ostalim pojmovima).
    Najjednostavniji način je VR+RS+SN = 3 skupine, što ukupno daje 15.
    Nedjeljko vjerojatno broji kao jednu skupinu (VRSN) što daje 13 (ali može sam detaljnije objasniti).
    Za one koje zanimaju takve stvari, moji programčići za bodovanje križaljki s kojima sam se igrao prije 4-5 godina VRSN boduju kao 1.5 skupina (odnosno, matematički ovaj rad smatraju radom sa 13.5 skupina). Da ne ulazim u prevelike detalje, formula "R" u VRS prepoznaje kao lažni čvor (izolirano slovo koje ne mijenja ritam izmjene suglasnika i samoglasnika u riječi): zamislite da je umjesto VRSNOST tu VAŽNOST: A u VAŽNOST ima jednaku ulogu kao R u VRSNOST, pa program čitavom nizu VRS dodjeljuje pola boda (manje od prave skupine, jer je slovo umrtvljeno u kombinaciji). Nakon toga, prepoznaje SN kao običnu skupinu i dodjeljuje joj 1 bod.
    Mislim, ipak, da je važnije koncentrirati se na kvalitetu kombinacije nego na numeričku analizu: JNJ je svakako neočekivana grupa, pojmovi su zanimljivi, neki i vrlo lijepi (DVOGLAS, VRSNOST), mislim da je jedini dosadni dio kombinacije zapravo odabrani nosivi pojam (ntiko se neće iznenaditi da je pojam OSAM sadržan u pojmu OSMORKA).

    Svakako rad vrijedan prvog mjesta na natječaju.

    ОдговориИзбриши
  7. Mislio sam prokomentirati ovaj kvadrat ali se onda sjetiti da ne treba feniksovskim uredničkim stavom trovati liberalne amaterske žirije i blogove. Ako bude vremena objasnit ću svoj stav u narednom Feniksu nakon konzultacije s mojim urednikom kvadrata Alfredom i tragačem za polupostoječim pojmovima Rajkom. Ovako na prvu tri su mi pojma sporna (gnojnjar, Askania i stari as), a i čini mi se da je autor potrošio više vremena na opis nego na sastavljanje. Volio bih čuti mišljenje Borisa Antonića
    Pozdrav, Pero uz čestitke, naravno.

    ОдговориИзбриши
  8. Čestitke pobjedniku. Od starijih majtora kvadrata sam nekad naučio da se u kvadratu ne broje skupine nego broj slova koja se nalaze u nekoj skupini. Ovaj kvadrat od 49 ima 31 slovo u nekoj skupini, a sve što je preko 30 kvalificira ga da bude vrhunski kvadrat. To je ono što se može matematički izračunati, i to je jedan od bitnih kriterija kod ocjenjivanja. Ostalo je stvar procjene žirija, odnosno njegove sklonosti da prihvati ili ne prihvati neki izvor.
    Pozdrav, Valter

    ОдговориИзбриши
  9. Rezultati natječaja iz Širokog Brijega objavljeni su i u "Feniksu" broj 668 (13. VIII. 2020). Mogu se vidjeti OVDJE.

    ОдговориИзбриши