понедељак, 5. октобар 2020.

ACTA AENIGMATICA (131)

ENIGMATSKA IZLOŽBA (VINKOVCI, 1984.)

Piše: Stjepan Horvat

XVI. susret zagonetača Jugoslavije (SZJ) održan je u Vinkovcima od 12. do 14. listopada 1984. godine. Domaćin je bilo Zagonetačko društvo Vinkovci na čelu sa Zdenkom Svorenom, a cjelokupni program i organizaciju potpomoglo je Zagonetačko društvo Čvor. Početkom listopada ZDČ je prijavio prisustvovanje dvadeset čvoraša, za što je i uplaćena kotizacija od 50 tisuća dinara. U delegaciji Čvora, između ostalih, prijavljeni su bili: Stanislaw Bruskowski (Poljska), Ljubislav Drakulić, Mladen Gatalica, Stjepan i Gordana Horvat, Petar Ivegeš, Željko Jandragić, Stjepan Jungvirth, Marijan Jurčec, Zvonimir Jurković, Jerzy Marchewka (Poljska), Radomir Martinović, Stjepan Orešić, Tomislav Pejić, Slavko Peleh, Radoš Pušonjić, Zlatko Stipaničić i Zvonimir Turek.

U okviru programa SZJ predviđena je bila i enigmatska izložba o prvih petnaest Susreta zagonetača Jugoslavije, za koju sam pripremio fotografije i tekstove, što smo ih dostavili domaćinu za postavu izložbe. Bio je to izbor dvadeset i devet fotografija s dotadašnjih okupljanja zagonetača, a domaćinu sam u popratnom pismu sugerirao da „urede dva do tri panoa s materijalima o svom klubu i svim dotadašnjim klupskim aktivnostima (Pitalica, objavljeni članci o radu kluba, razni prigodni leci, podaci o natjecanjima, suveniri koje su dobili kao članovi, nagrade i sl.)“. Na izložbi je bila prikazana i prva najveća križaljka sastavljena na Prvom međunarodnom križaljkaškom maratonu održanom u Toruńu (Poljska), u obliku pripreme za tisak za prve brojeve časopisa Naj Skandi.

Izložba je bila postavljena u dvorani hotela gdje se održavao cjelokupni program, a otvorili su je u ime domaćina Zdenko Svoren i ZDČ-a Slavko Peleh.

U prilogu je pretisak tekstova koji su bili pod izloženim fotografijama, kao i fotografija sa samog otvaranja izložbe.



 

1 коментар: