понедељак, 2. новембар 2020.

ACTA AENIGMATICA (135)

Enigmatska izložba u Zvorniku

Piše: Stjepan Horvat

U neka enigmatski davna vremena druženje zagonetača bilo je moguće ponajviše kroz udruženja građana (klubove, društva, sekcije i sl.) pa je sedamdesetih godina prošlog stoljeća započelo radom desetak takvih udruga. Danas su se vremena promijenila, tehnološka revolucija učinila je svoje i najvećim dijelom družimo se putem interneta, lijepo sjedeći kod kuće i pretražujući web-stranice ili blogove sa zagonetkama ili stranice s enigmatskim sadržajem na Facebooku. Ostaje nam još da netko organizira „susrete“ zagonetača putem internetskih platformi, kao što se danas već održavaju značajni skupovi političara, znanstvenika i dr. koji više ni ne putuju na neki kongres, sjednicu, skupštinu i sl. Neki oblik internetskog druženja pokreče Hajrudin Hodžić s Bezopisnim bušmanom.

Svako društvo ili klub donosilo je svoj program rada za tekuću godinu, gdje su bile pobrojene sve akcije koje bi društvo pripremilo i provelo među svojim članstvom. Često, kao jedan od zadataka, bila je zacrtana priprema enigmatske izložbe različitih sadržaja, s kojom bi se prikazalo što je enigmatika, čime se bave enigmati, kako djeluje društvo te širi značaj zagonetaštva u zemlji i eventualno u svijetu.

U Zvorniku je uspješno djelovao Enigmatski klub (*) „Simon Racković“, gdje su poticatelji i nositelji svih aktivnosti bili Fehim Kujundžić i Vojin Krsmanović. Nakon Petog susreta zagonetača Jugoslavije, održanog u Vinkovcima 1973. godine, Vojin Krsmanović uputio je pismo uredništvu Čvora (naslovljeno na Slavka Peleha), u kome najavljuje pripremu enigmatske izložbe i moli da se o tome obavijeste zagonetači. Uz pismo bila je sročena i obavijest o pripremi te izložbe, u kojoj su navedeni kriteriji za sudjelovanje u njoj. Naime, autori su pozvani da

... šalju dva rada koji moraju biti uradjeni tušem na polovici hamer papira (dijagram s rješenjem, tekstom i potpuna adresa) ako su to mrežaste zagonetke, a ako su stihovne ili u prozi (tekst, rješenje i potpuna adresa). Jedan od radova mora biti ranije objavljen (autor odabire najbolji i na njemu naznačuje: gdje je i kada objavljen, kao i osvojenu nagradu ako je s njim sudjelovao nekom natječaju).



Ne znam kako je završilo s tom izložbom, pa očekujem da se javi netko od Zvorničana i osvijetli taj dio zvorničke enigmatske povijesti.

__________

(*) Na pečatu piše: Zvornički enigmatski klub „Simon Racković".

7 коментара:

  1. Ovih dana sam na odmoru ("odmoru"). Uzeo sam desetak dana odmora da se pokušam izboriti sa enigmatskim obavezama koje me pritiskaju. Polagano radim enigmatiku, u pozadini radi TV na kome je fudbal, povremeno odgovaram na mejlove i FB poruke, a s vremena na vrijeme "bacim oko" na TIO. Maloprije se prenerazih otkud ovaj tekst kad je danas NEDJELJA (fudbal, enigmatika koju radim nedjeljom, sam u kući /žena otišla do Luke/...). Tek naknadno mi do napaćenog mozga dođe informacije - ponedjeljak!

    Ajnštajnova reorija relativiteta - Vrijeme mnogo brže prolazi kada si na odmoru nego kada si na poslu (u firmi).

    ОдговориИзбриши
  2. Danas tokom dana stiglo mi je cirka 60 poruka, ogromna većina prijatnih poruka i jedna vrlo nevesela.
    Šta je ovo ljudi?! Opasno zaredalo.
    Čekam da se zvaničnim saopštenjem oglase kolege iz dotične redakcije.

    ОдговориИзбриши
  3. (*) Na pečatu piše: Zvornički enigmatski klub „Simon Racković".

    Tako ne piše u potpisu.

    ОдговориИзбриши
  4. Na žalost, bit će istina. Godina odlaska mnogih enigmatskih prijatelja ...

    ОдговориИзбриши
  5. Nažalost, u roku od nekoliko dana preminula su trojica poznatih enigmata. Danas je Nedjeljko imao tekst o jednom od njih. Uskoro ćemo morati da pročitamo oproštajne tekstove za još dvojicu, relativno mladih (AP i AI).

    ОдговориИзбриши