уторак, 3. новембар 2020.

NOSTALGIJA (1056)

Orbis 301, 17.11.1989.

Prilog: Jovan Nedić

6 коментара:

  1. Grešaka je bilo, površnosti, improvizacija... na enigmatskim, a i drugim stranama, u firmi... daleko je to bilo od željene organizacije i proizvoda. Slavko i ja smo radili koliko i kako smo mogli, borili se za status enigmatike, mijenjali nabolje mnogo šta u okruženju..., uspjeli smo stalnu trku sa rokovima djelomičlno pretvoriti u vrlinu - ako je već trka i frka, onda idemo imati aktuelnosti, ono što bolje organizirane i brojnije redakcije nisu imale. Imali smo i lijepih novih stvari u grafičkom, konceptualnom, a i enigmatskom pogledu. Prvi sam za ukazivanje na greške, no bilo bi lijepo prepoznati i istaknuti i kvalitetne, posebno inovativne stvari. Hvala za podsjećanje.

    ОдговориИзбриши
  2. Hajro, ovdje valja napomenuti da je Jovan uz ovu i prošlu Vojinovu skandinavku napisao da je zapazio neke "faulove" (moja interpretacija Jovanovog zapažanja) ali da mu se skandinavke veoma dopadaju.
    Dakle, slažem se sa tobom. Postoji pokoja manjkavost, ali kada se sve uzme u globalu - Orbis je imao dobru enigmatiku.

    ОдговориИзбриши
  3. Naravno, hvala na podsjećanju... stoji i podsjećanje da ovi prilozi nisu nikakav izbor najnaj ili sl. Možda jednog dana bude vremena, volje i mogućnosti da se sve to detaljnije obradi, ne bi to promijenilo "svijet" ali bi bilo lijepo i vrijedno.

    ОдговориИзбриши
  4. U ovoj križaljci jedina je greška u opisu pojma GARAVKA jer se u opisu nalazi riječ koja se traži.

    Opis za pojam TARABA zaokružio sam zato što u mojoj svijesti, odnosno u mojim sjećanjima iz djetinjstva, plot i taraba nisu sinonimi. Mislim da u mom rodnom selu nisu plot nazivali (i) tarabom, kao ni tarabu plotom. U rječnicima stvarno piše tako kako je u križaljci opisano. Pozivam i druge posjetioce ovog bloga rođene na selu da se izjasne.

    To je sličan slučaj kao kad se u križaljkama obor i tor opisuju kao da su sinonimi ili sito i rešeto.

    ОдговориИзбриши
  5. Vrlo lijepi pojmovi ZLATNO PRAVILO I ZLATOTKANICA sadrže isti korijen, no u ovakvo dobroj kombinaciji za mene to nema značaja.
    Sjećam se da sam nekada u "Čvoru", uređujući poleđine u "Skandi Čvoru" i "Super Skandi Čvoru", imao grdnih muka da ispravim ponavljanje istih, uglavnom otrcanih pojmova, kao što su npr. STANARI, ili riječi istog korijena, npr. STANARI i STANARINA. To mi se nije sviđalo pa ih nisam ostavljao.

    ОдговориИзбриши
  6. Uostalom, autor je sigurno vidio ponavljanje korijena, vidio je to sigurno i urednik, a ne vjerujem ni da je to smetalo rješavačima. ZLATOTKANICA se mogla lako izostaviti: VIZURA + TKANICA, ali križaljka ne bi bila ništa bolja, naprotiv.

    Ako bih išta mijenjao, onda bih možda USTAV zamijenio pojmom USTUK pa bi onda poštapalica AČE postala - UČE.

    ОдговориИзбриши