среда, 4. новембар 2020.

NOSTALGIJA (1057)

Vjesnikov kviz 444, 10.08.1988.

Prilog: Jovan Nedić
 

11 коментара:

  1. Prvi pojam u ovoj rasputnici glasi: ŽIVODERATI SE.
    Kako u popisu slogova nema sloga ŽI, ja taj pojam 1988. godine nisam mogao riješiti.

    ОдговориИзбриши
  2. Baš me zanima može li neko riješiti tu obrojčenu anegdotu i može li neko dešifrirati potpis ispod nje?

    ОдговориИзбриши
  3. Ja imam sve (dobio od B.Antonića) osim opisa.
    Zahvaljujem još jednom.

    ОдговориИзбриши
  4. Još se niko nije javio s rješenjem ove obrojčene anegdote. Takvi zadaci dugo su objavljivani u zagrebačkom "Kvizu", a ja nisam - koliko se sjećam - riješio ni jedan. Uvijek mi se činilo da za to treba utrošiti previše vremana.

    ОдговориИзбриши
  5. A drugo pitanje: dešifriranje potpisa ispod obrojčene anegdote, riješeno je. Boris Nazansky objašnjava čiji su to inicijali ispod nje:

    To je (bio) Kruno(slav) Kodžić, istraživač tržišta u Vjesniku, radio je te anegdote iz gušta i - zbog honorara, inače nije bio zagonetač. Rođen je u Zagrebu 5. 7. 1938. Što je bilo s njim nakon početka devedesetih i što je danas, je li živ, ne znam. Nešto više podataka o njemu ima u Vjesnikovom leksikonu, a jedna od rečenica glasi: “Autor je više radova o kretanjima naklada novina”.

    ОдговориИзбриши
  6. Iako Kruno(slav) Kodžić nije bio zagonetač, zbog te rubrike u "Kvizu" biće vjerovatno uvršten u neki budući leksikon zagonetača Hrvatske.

    ОдговориИзбриши
  7. @Belirac
    Naprotiv, vrlo su lake, meni su bile zanimljive i svaku sam rešavao (bile su obično i duhovite pa se isplatilo). Ova se, rekao bih, završava sa PREDSJEDNIKA ili PREDSJEDNICA, trebalo bi proveriti šta je od ta dva, a početak je onda najverovatnije ZA NEDAVNA...
    Milan S.

    ОдговориИзбриши
  8. (Bar) jedna obrojčena anegdota već je objavljena na ovom blogu. Vidjeti OVDJE.

    ОдговориИзбриши
  9. Piše Miloš Milićević:

    Da Jovanu ispunim želju!

    ZA NEDAVNA SUSRETA DVOJICE VODEĆIH SVJETSKIH DRŽAVNIKA MIHAILA GORBAČOVA I RONALDA REAGANA NJIHOVE SUPRUGE SU TAKOĐER IMALE ZNAČAJNE ULOGE U ZBLIŽAVANJU NAJVEĆIH SISTEMA. UZ RAISU GORBAČOVU I NANCY REAGAN BILA JE U SREDIŠTU PAŽNJE MNOGOBROJNIH NOVINARA IZ SVIH SVJETSKIH RADIO I TV STANICA I NOVINSKIH REDAKCIJA. ZNATIŽELJNI NOVINARI BAVILI SU SE SVIM I SVAČIM PA TAKO I NJIHOVIM SUSRETIMA, IZGLEDOM, NAČINOM ODIJEVANJA. PO POVRATKU U SAD PRVU DAMU AMERIKE UPITALI SU ZAŠTO SE NIJE PO IZLASKU IZ AVIONA U MOSKVI POJAVILA U LIJEPOM ŽARKO CRVENOM ELEGANTNOM KOSTIMU. ZATEČENA NA ČAS PREDSJEDNIKOVA SUPRUGA REČE: ŠTO MISLITE KOLIKO AMARIKANACA BI ZNALI ČIJA SAM JA SUPRUGA NJIHOVOG ILI NAŠEG PREDSJEDNIKA.

    ОдговориИзбриши
  10. Hvala Milošu. Lijepa anegdota - sad nije samo obrojčena, nego i razriješena.

    ОдговориИзбриши