понедељак, 18. јануар 2021.

ACTA AENIGMATICA (146)

Prva knjiga EUB

Piše: Stjepan Horvat

U svojoj pedesetogodišnjoj povijesti Čvor je bio nakladnik više od dvije stotine knjiga iz različitih područja društvenih i kulturnih djelatnosti. Gotovo polovica knjiga bila je vezana za enigmatiku, pa možemo reći da je Čvor najveći zagonetački izdavač na ovom području. Samo u protekle dvije godine izdano je više od dvadeset knjiga, a taj trend nastavit će se i u ovoj godini.

Već u prvom programu rada novoosnovanog Enigmatskog udruženja Bjelovar (čiji je sljednik Čvor) planirano je izdavanje knjiga sa zagonetačkom tematikom. U vrijeme pojavljivanja Čvora i nije bilo neke zagonetačke literature, a nekoliko enigmatskih priručnika izdano je u desetljeću pred Drugi svjetski rat. Ukazala se potreba za priručnikom koji bi brojne mlade zagonetače uputio u osnove sastavljanja omiljene kraljice zagonetaka – križaljke. Posla oko pripreme takvog priručnika prihvatio se Slavko Peleh, koji je već tada pokazao veliko zanimanje za povijest i teoriju enigmatike, usmjeravajući neke aktivnosti udruženja u tom pravcu. Tada se rodila ideja o izdavanju nekoliko osnovnih priručnika koji bi tvorili prvu zagonetačku biblioteku, koju smo nazvali po prvom hrvatskom enigmatskom časopisu – SIBILA. U okviru biblioteke izaći će knjige: Kako sastaviti dobru križaljku, Priručnik za odgonetače, Zagonetke anagram i palindrom

Za tisak (koji je tada bio u olovnom slogu!) bila su potrebna znatna materijalna sredstva, a EUB je izdavanjem Čvora i Mini Čvora stabilizirao svoje djelatnosti, pa je dio sredstava usmjeren na tisak prve knjige. No cijena tiska i prodajna cijena ovisili su o količini potrebnih primjeraka, pa je tako odlučeno da naklada bude 500 primjeraka. Naravno, računalo se na to da će svaki član udruženja kupiti primjerak te knjige, a s vremenom će se preostali primjerci rasprodati.

Uoči zadnjih priprema za tisak EUB je uputio cirkularno pismo članovima putem kojeg smo ih željeli upoznati s ovim novim programom i ujedno ih zamoliti za narudžbu knjige kako bismo znali s koliko primjeraka možemo računati. Prva cijena knjige (10 dinara) bila je popusna, namijenjena samo članovima, a zanimljivost je i u tome što se svaki kupac mogao izjasniti želi li da mu autor napiše posvetu u knjigu.

Knjiga je izašla početkom 1970. godine i bila je u prodaji desetak godina. Jedan veći dio podijeljen je odgonetačima na raznim natječajima. Razmišljalo se izdati i drugo, dopunjeno izdanje, ali do toga nikad nije došlo.

5 коментара:

  1. Sad sam provjerio u zbirci anagrama Dinka Kneževića. U njoj nema ni jednog anagrama s rješenjem "Kako sastaviti dobru križaljku". Evo prilike anagramistima s ovog bloga da se lijepo zabave i nešto dobro sastave. Tko zna, možda "kapne" i kakva nagrada!

    ОдговориИзбриши
  2. Odlično se sjećam ove knjige.Imao sam je,ali mi je promjenom adrese nestala...

    ОдговориИзбриши
  3. Rado se sjećam te knjige iz koje smo učili osnovna pravila sastavljanja.

    ОдговориИзбриши
  4. Vjerujem da smo svi učili iz ove knjige, od detalja se sjećam samo označavanja suglasnika pri planiranju kombinacije. Možda bi vrijedilo objaviti skenirane strane, ili barem odabrane... da vidimo šta se i kako promijenilo,... možda krene diskusija.

    Rado bih vidio i karakteristične odgovore urednika iz svih izdanja, obrazloženja žirija, organizatora natječaja i slično. Tema "šta križaljku čini dobrom i kako to postići" ostaje inspirativna.

    ОдговориИзбриши
  5. Tko želi cijelu knjigu u elektronskom obliku može skinuti u .pdf formatu sa:

    https://archive.org/details/kako_sastaviti_dobru_krizaljku-slavko_peleh

    ОдговориИзбриши