понедељак, 1. фебруар 2021.

ACTA AENIGMATICA (148)

Letak s Drugog susreta zagonetača

Piše: Stjepan Horvat

Nakon uspješno organiziranog i provedenog Prvog susreta zagonetača Jugoslavije u okviru Vinkovačkih jeseni u rujnu 1969. godine, već tada se znalo da će biti još takvih susreta. Naše okupljanje ušlo je u službeni program te vinkovačke manifestacije pod nazivom Dan zagonetača. Drugi susret zagonetača Jugoslavije održan je 27. rujna 1970., a pripremu je odradilo Enigmatsko udruženje Bjelovar i list Čvor uz podršku vinkovačkog poduzeća Monter (direktor je bio Zdenko Svoren) i Turističkog društva Vinkovci.

Domaći zagonetači Zdenko Svoren, Ivan i Boris Antonić te Dušan Šuša nastojali su da se zagonetačke aktivnosti što više populariziraju među Vinkovčanima jer će to pridonijeti i popularnosti lista Čvor. S tim razlogom odlučilo se pripremiti letak sa zagonetkama koji će se podijeliti na više punktova u Vinkovcima te pozvati Vinkovčane na odgonetačko natjecanje.

Letak je bio A-5 formata otisnut na papiru narančaste boje u petsto primjeraka. Tri zagonetke (križaljku, premetaljku i premetaljku s ključem) za tisak je pripremio Boris Antonić, a autori su bili Boris Antonić, Božidar Vranicki i Petar Restović.

Odgonetači su trebali u kupon otisnut na letku upisati svoju adresu i konačnu odgonetku nagradne križaljke te kupon dostaviti na naznačene adrese. Nagrade u jabukama (130 kg) osigurao je tada najveći jabučnjak u Europi – „Borinci“. Tko su bili dobitnici pet nagrada nemam zabilježeno, ali vjerujem da su uživali u ukusnim borinačkim jabukama.


4 коментара:

  1. TURISTIČKO DRUŠTVO VINKOVCI

    KINO CRVENA ZVIJEZDA

    ОдговориИзбриши

  2. Bio sam na DRUGOM SUSRETU ZAGONETAČA JUGOSLAVIJE u Vinkovcima kao mladi enigmatski početnik, oduševljen enigmatskim velikanima i "Čvorom"!
    Bilo bi interesantno da sadašnji "ČVOR" sa Štefom na čelu napravi ALMANAH ili LEKSIKON enigmatskih susreta koje su oni organizovali!

    Iz tih vremena sećam se anagrama: I ČOVJEK SE NAVIKNE! = VINKOVAČKE JESENI.
    Veliki zaljubljenik u Vinkovce i Susrete u njemu bio je IVICA MLAĐENOVIĆ, koji je sa setom o tome pričao kada sam ga pred smrt posetio.

    Vlašar

    ОдговориИзбриши
  3. Na žalost, ne stigne Štef napraviti sve. Veći dio je kratko zabilježen u monografiji Bjelovarski Čvor (1968.-2018.). Za neka događanja postoje zapisi, dokumenti i sjećanja, no treba to skupiti na jedno mjesto, a za to danas nema više interesa (ni zaineresiranih autora).

    ОдговориИзбриши