уторак, 2. фебруар 2021.

REBUSANJE (4342)

8 коментара:


  1. Kod nas u Srbiji bi pravilno bilo REPUJU ali da ŠERPE to rade je zaista ne samo neobično nego i nemoguće! Stoga bi trebalo da rešenja rebusa budu suvi-slija bez obzira na egzibicije u postavci (da ŠER pere PAJU?!).

    Vlašar

    ОдговориИзбриши
  2. Šerpa, narod iz tibetsko-burmanske jezične skupine

    stjena

    ОдговориИзбриши
  3. Samo da pitam: da li se kaže REPAJU ili REPUJU. Nikad dosad nisam čuo REPAM, REPAŠ, REPA, REPAMO, REPATE, REPAJU, uvek sam slušao kako se na srpskom kaže REPUJEM, REPUJEŠ, REPUJE, REPUJEMO, REPUJETE, REPUJU. Ne tvrdim da ono u rešenju rebusa nije ispravno, ali nisam dosad naišao na takvu reč. Naravno, srpski jezik mi nije maternji, ali ... čovek uči dok je živ.

    ОдговориИзбриши
  4. Eto, dok sam pisao gornji komentar, Vlado je veš pre toga potvrdio moje viđenje. A Šerpe su narod na Himalajima koji su najčešće vodiči planinarskim ekspedicijama. Pa sad, zašto Šerpe ni bi mogli da pevaju svaku vrstu muzike, pa i rep takođe.

    ОдговориИзбриши
  5. Kad sam pokušavao rešiti rebus brzo se dođe do postavke,a onda je i meni zasmetalo "repaju" i "šerpe".Brzo sam shvatio da je autor mislio na Šerpase(narod),a zbog "repanja" sam se ustručavao napisati rešenje.Na guglu sam našao mnogo hrvatskih i bosanskih izvora gdje se koristi ovaj izraz.

    ОдговориИзбриши
  6. Ako je infinitiv "repovati", onda Šerpe repuju, a ako je infinitiv "repati", onda Šerpe - repaju.

    ОдговориИзбриши