понедељак, 8. март 2021.

ACTA AENIGMATICA (153)

Pseudonimi naši svagdašnji

Piše: Stjepan Horvat

Vjerujem da nema zagonetačkog autora koji nije objavio poneki rad pod skrivenim imenom – pseudonimom ili kakvom šifrom. Pogotovo se to danas odnosi na one koji sami svojim radovima ispunjavaju brojne zagonetačke rubrike ili čak i cijele listove. Neki imaju jedan ili dva pseudonima, a neki i po pedesetak pa i više. O razlozima potpisivanja pseudonimima ne bih ovog puta, ali kao istraživaču enigmatske povijest meni je značajno ovo pitanje.

Još u Leksikonu zagonetača Jugoslavije (1979.) kao poseban prilog objavio sam i pseudonimarij sastavljen od tadašnjih spoznaja o autorima, no nakon četrdeset godina bilježim još dvostruko ili više različitih šifara i pseudonima. Možda samim čitaocima odgonetačima nije bitno tko se krije iza kojeg skrivenog potpisa, no ako se danas želi pisati o nekom autoru i njegovim zagonetkama to je vrlo teško jer na tisuće zagonetaka objavljene su pod skrivenim imenima za koje se ne zna tko ih je zapravo sastavio.

Pripremam novi zagonetački pseudonimarij u kojemu ću objaviti sve što sam do sada prikupio, pa je ovo prigoda da pozovem sve koji nešto više znaju da mi u tome pomognu. Želio bih obogatiti takav popis s još ponekim podatkom, kao što je, na primjer, list ili rubrika u kojemu je dotični autor objavljivao pod pseudonimom ili šifrom, pa čak i godište, a tu mi je upravo potrebna pomoć. Danas, svakim danom imamo sve više podataka o starijim enigmatskim izdanjima ili rubrikama (Čvor je izdao dvadesetak bibliografija), pa su neki podaci dostupniji, ali mnogo je toga što se još uvijek ne zna. Evo primjera moguće odrednice iz budućeg pseudonimarija.

HOSTStjepan Horvat (HOrvat STjepan), Čvor 1968.-1969.

I mnogi suvremeni autori kriju se pod pseudonimima i ne žele da oni budu razotkriveni, valjda samo sami znaju razloge za to, ali budućim zagonetačkim povjesničarima bit će teško nakon tridesetak ili više godina otkrivati tko je sve sastavljao zagonetke. Eto tako je i meni teško danas s autorima iz razdoblja poslije Drugog svjetskog rata (o onom prijeratnom razdoblju da i ne govorim).

Bibliografiram autore i njihove zagonetke iz vrlo cijenjenog i kvalitetnog zagrebačkog lista Problem, što je izlazio od 1946. do 1949. godine, a urednik mu je bio Branko Halusa. Tu je objavljeno na tisuće zagonetaka brojnih suradnika, onih starih iz prijeratne Sfinge Rebusa i novih mladih, koji će postati vrsni autoru u sljedećih petnaestak godina, a neki gotovo i do današnjih dana. Radovi su mahom objavljivani pod šiframa i pseudonimima, nešto manje s imenom i prezimenom autora. Tijekom prošlih sedamdesetak godina nešto se saznalo tko se krije iza nekog potpisa, no mnogo toga je ostalo neotkriveno.

Slavko Peleh je nakon Bibliografije Sfinge Rebusa detaljnije obrađivao upravo Problem i u jednom godištu pronašao sam njegov popis svih autora toga lista iz drugog godišta (1947.). Donosim taj popis na svjetlo dana, pa možda netko zna nešto više o ponekoj šifri ili pseudonimu. Svakako treba provjeriti u LZJ da nije možda već nešto zabilježeno, jer tu je gotovo dvjesto različitih potpisa.

Urednička napomena: Godine 2010. korisnik "Belirac" započeo je na sh-Wikipediji članak (zapravo popis) Enigmatski pseudonimi, koristeći se pritom uglavnom Horvatovim "Leksikonom zagonetača Jugoslavije" (1979). Popis je dopunjavao više puta, ali još uvijek nisu uneseni svi pseudonimi iz Horvatovog leksikona. Popis je više puta dopunjavao i korisnik "Ero". Bilo bi dobro i korisno kad bi se dopunjavanja toga, a i drugih članaka s enigmatskom tematikom, prihvatio još neko. (jn)

5 коментара:

  1. Niko da potvrdi da će dostaviti Štefu svoje pseudonime...
    Ja se obavezujem da ću popisati pseudonime iz lista "Slova do krova".

    ОдговориИзбриши
  2. U komentarima uz 62. nastavak ove rubrike objašnjeno je kako su nastali neki pseudonimi: OVDJE .

    ОдговориИзбриши
  3. Danas sam primio od kolege Branka Milovanovića prvi popis potpisa (pseudonima, šifri, inicijala) slovenskih zagonetača. Sve provjerio i dopunio. Sada već imam materijala za knjižicu od pedesetak stranica, pa razmišljam da do jeseni sredim to i objavim kao prvo izdanje, a nakon toga da se dopunjava za drugo izdanje. Svaka pomoć je dobrodošla, posebno za razdoblje od 1995 do danas. I hvala unaprijed. Štef

    ОдговориИзбриши