субота, 15. мај 2021.

NOSTALGIJA (1231)

Orbis 62, 16.09.1983. godine

Prilog: Jovan Nedić
 

7 коментара:

  1. Jovan ovoga puta stavlja naglsak na KALAJ i KOSITAR u istoj ukrštenici. Ne znam da li to on sugeriše da mu to smeta (napisaće on) ali da ga preduhitrim i kažem da ja ne vidim nikakav problem u tome. DOMOVINA i OTADŽBINA su pojmovi koje bih bez razmišljanja uvrstio u istu ukrštenicu.

    ОдговориИзбриши
  2. Podsjećam na odlične križaljčice koje obično radi Vladimir Kutnjak sa pojmovima (3-4-5) koji mogu da prođu s istim opisom.

    ОдговориИзбриши
  3. Ja ovdje ne zauzimam stav "za ili protiv", nego ukazujem i na takve "slučajeve" i na način opisivanja sinonimnih naziva.
    Doduše, ovdje se KALAJ mogao lako izbjeći čak i boljom kombinacijom: KALAJ -> KOLAŽ, JARAC -> ŽALAC.

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман15. мај 2021. 15:47


    Rešenje aktuelne premetaljke :

    ŠKOLSKI RASPUST

    Vlašar

    ОдговориИзбриши
  5. Možda bi bilo inovativno i elegantno vezati ta dva opisa (npr: isto, ili sinonim, pod 3 uspravno, i obrnuto). Možda od zakeraškog potencijala prisustvo sinonima možemo dići na nivo vrline. Primjereno pominjanje Vladinih radova, kreativnost na djelu.

    Autor je sa malo truda mogao izbjeći glagole kao prve pojmove. Zahvaljujući značajnom broju lijepih pojmova rad je sigurno bio dobrodošao u Orbisu, solidan zanatski nivo. Detaljnija analiza bi pokazala ne baš kreativnu rutinu i brojne mane, prije svega dvoslove oko središnje bjeline, a i predvidivost kombinacije (tamo gdje je malko zapetljao autor se izvukao dvoslovima).





    ОдговориИзбриши
  6. Zar Don Quijotevu konju nije ime ROSINANTE?
    Reljić je sastavljao mnogo pa nije imao vremena za dotjerivanje.

    ОдговориИзбриши