уторак, 29. јун 2021.

ENIGMATIKA U "NEVENU"

Piše: Mladen Marković

Časopis "Neven" obnovljen je u septembru 1979. godine na inicijativu Miroslava Mike Antića. On je bio i prvi urednik,  a kad se zbog bolesti povukao (1981), uređivanje je povereno Slobodanu Stanišiću. Od 1986. do 1996. na mestu urednika bio je Branislav Kupusinac, a narednih 17 godina (do 2013) Stevan Beljanski. "Neven" danas uređuje Jelena Dopuđ.

Do 2020. godine, časopis je bio izdanje "Dnevnika". Od broja 916  izdaje ga Novosadski dečji kulturni centar, a finansira Uprava za kulturu Grada Novog Sada. U početku je izlazio nedeljno, kasnije dvonedeljno, pa mesečno, a sada je dvomesečnik. I koncept se neprestano menjao. Tako je Antićev "Neven" bio vrlo sličan "Dečjim novinama" i "Zabavniku", a danas je mnogo bliži Zmajevom originalu.  "Neven" se, nažalost, više ne prodaje (po odluci spomenute Uprave za kulturu), već se štampa u tiražu od 500 primeraka i poklanja školama, bibliotekama i sličnim institucijama. 

Ono što se nije menjalo od 1880. godine je prisustvo enigmatike. To su u početku bile daštalice i zagonetke u stihu, ali je Zmaj budno pratio sve enigmatske inovacije u stranoj štampi (naročito nemačkoj) i rado pravio replike na srpskom jeziku. Uz to, od čitalaca koji su sastavljali enigmatske zadatke tražio je da budu što kreativniji i da se ne ograničavaju na postojeće i poznate forme. 1889. godine (u oktobarskom broju "Nevena") objavljena je i praukrštenica. 

Pokušavajući da istražim istoriju enigmatike obnovljenog "Nevena", identifikovao sam sam dvojicu autora. Živojin Krdžalin (iz Mokrina) je pravio ukrštenice i druge zagonetke za Miku Antića (iz Mokrina), a Stevan Beljanski je angažovao svog kolegu iz Društva književnika Radomira Mićunovića. Da li je u međuvremenu sarađivao još neko, nisam mogao da saznam.
Stjepan Horvat šalje jednu fotografiju Ž. Krdžalina iz vremena kada je bio član "Čvora"
 

6 коментара:

  1. Ukrštenica koja ilustruje tekst je rad Živojina Krdžalina (1980). Nisam ranije čuo za tog autora, mada ga je Nedjeljko spominjao na svom blogu (to sam danas video). Utvrdio sam i da živi u Kikindi, ali izgleda da se više ne bavi enigmatikom.

    Radomir Mićunović je prošle godine preminuo, a na sajtu RTS - a je ispraćen kao "najbolji enigmata Srbije". Možda je nekada i negde stvarno bio najbolji, ali u "Nevenu" se nije naročito istakao i saradnja sa njim nije zapamćena po dobru.

    ОдговориИзбриши
  2. Živojin KRDŽALIN rođen je u Mokrinu, 28. VIII. 1944. godine. Bio je tehnički crtač, što je valjda osamdesetih prošlog stoljeća bila velika prednost jer je mogao nacrtati neki lik križaljke i sl. Od 6. III. 1978. godine bio je član Enigmatskog udruženja Bjelovar i prema navodu iz pristupnice zagonetke je počeo sastavljati 1976.

    ОдговориИзбриши
  3. Uspostavljen kontakt sa g. Krdžalinom. Da, odavno se ne bavi enigmatikom, a evo i prve izjave za TIO:

    Davno je to bilo kada sam po nagovoru STANČUL ILIJE počeo da sarađujem sa NEVENOM" i EUREKOM.

    ОдговориИзбриши
  4. Pretpostavio sam povezanost sa Stančulom. Ne samo zato što je Ilija Kikinđanin, već zato što video da je u "TV novostima" objavljivao ukrštenice, tehnički pripremljene kao ove u "Nevenu".
    Možda je sve to crtao Krdžalin.

    ОдговориИзбриши
  5. Dogovoren je sastanak uživo.
    Ilija je crtao sve svoje ukrštenice.

    ОдговориИзбриши
  6. Dodata fotografija koju je poslao Štefan Horvat.

    ОдговориИзбриши