среда, 7. јул 2021.

NOSTALGIJA (1280)

Piše: Stanko Šarac
Kako sam i obećao, u prilogu šaljem podsjećanje na sastav dueta HO-ŠA, tešku kriptogramku koju je Vjesnikov KVIZ objavio u br. 217. od 11.06.1980.
Rad je vjerojatno nastao potkraj 1979. ili početkom 1980.
Sastavljanja radova u triju ili duetu, moglo je biti ili dopisnim putem ili uživo! Obično bi inicijator uz glavni ključ postavio osnove a ostatak bi uradio/li drugi! Koliko se sjećam, rukopise sam  uglavnom ja odnosio u redakciju KVIZA!
Bilo je to vrijeme testiranja, priprema i snimanja emisija prve serije televizijskog kviza KVISKOTEKA, autora Laze Goluže i Branka Lipanovića. Zagonetači su činili okosnicu za izbor natjecatelja.  Potkraj travnja 1980. ja sam već bio u Tuzli, kao mladi "prašinar". Tamo sam ostao sve do sredine ožujka 1981. Svakako moram spomenuti da su mi tamo više puta društvo pravili Branko Stojanović, Fehim Kujundžić, Fadil Ibrahimović i Vojin Krsmanović! Posebno je bilo zanimljivo kod "čika Branka"  s pogledom na stadion u Tušnju!

1 коментар:

  1. Hvala Stanko. Jos jedan solidan rad, cini mi se nesto slabiji od prethodnih. Format je visi za 4 polja, no kao da nismo taj visak prostora iskoristili za bolje kombiniranje. Nema ovdje izuzetno lijepog sadrzaja kao kod Stanka ili izuzetno uspjesnog rasporeda crnih polja kao kod moje sa kljucem LETZIGRUND. Mozda sam prestrog, no ne mogu ne vidjeti i ne pomenuti nekoliko manje poznatih pojmova, nekoliko nelijepih grupa crnih polja, nekoliko jednoslova i dvoslova, nekoliko vadjenja sa skrajnutim nefrekventnim slovima, slabiju prolaznost mreze … ali i zanimljiv sadrzaj, prijatan za rjesavanje, pozitivan ukupni dojam. Nas zajednicki rad je bio logican nastavak hobistickog i ljudskog zajednistva, generacijski bliski zajedno smo se razvijali kao autori. Evo sam se upravo ispricao sa Zeljkom, najvise o poeziji i palindromima, osvjezavajuce i oplemenjujuce, jezik, rijeci, talent…

    Testiranja za Kviskoteku su obavljena pocetkom te 1980-e, bilo je kao enigmatski susret, test je bio obiman i istinski sam uzivao… povratak je bio manje prijatan, negdje kod Novske sam imao udes, sa mnom je do Okucana putovao Vladimir Bostjancic. U samom kvizu sam bio u prvoj emisiji sa Nadom Paic, Milanom Djuricem i enigmatom (?) iz Srbije cijeg se imena ne mogu sjetiti. U vojsku sam otisao 6 mjeseci poslije Stanka…, u uniformi sam prvi put posjetio Mesuda Malkoca.

    ОдговориИзбриши