понедељак, 7. фебруар 2022.

ACTA AENIGMATICA (201)

Kategorizacija odgonetača 1986. (1)

Piše: Stjepan Horvat

Od 1986. godine kategoriziranje odgonetača na osnovu ostvarenih rezultata na odgonetačkim natjecanjima dopisnim putem, a posebno onim održanim uživo, dobila je sustavno praćenje i pisanu službenu potvrdu. Te godine kategorizacija je išla putem Komisije za registraciju i kategorizaciju Zagonetačkog saveza Hrvatske, a sačuvano je na desetke zapisnika s natjecanja te natjecateljskih zadataka, pa ću u narednih nekoliko nastavaka rubrike Acta aenigmatica predstaviti probrane primjere.

Prvo natjecanje u 1986. bilo je Kvalifikacijsko natjecanje II. Čvorovog odgonetačkog prvenstva (ČOP), koje je održano dopisnim putem u vremenu od 3. do 7. veljače 1986. godine. Zadaci su objavljeni u listovima Čvora, a pripremili su ih Edgar Blažičević i Radoš Pušonjić, koji su kasnije bili i članovi natjecateljskog žirija. Njima se pridružio i Željko Jandragić, član uredništva.

Na žalost, još nisam pronašao natjecateljske zadatke, ali prema Zapisniku o kvalifikacijskom natjecanju II. ČOP-a tu su bile tri križaljke, pet opetovnih likova, dvije ispunjaljke, rebus i osam sitnih zagonetaka. U predviđenom roku odgovore je poslao 51 čvoraš. Iz liste postignutih rezultata vidljivo je zašto dopisno natjecanje nije ono „pravo“ jer i u kratkom vremenu moguća su dogovaranja i razmjena odgonetaka. Čak trinaestorica odgonetača osvojila je po 205 bodova, a potom još sedmorica po 202 boda. Za finalno natjecanje II. ČOP-a, koje je održano 22. veljače 1986. godine u Bjelovaru, plasiralo se 18 najboljih od 51 sudionika.

Primjenjujući Pravilnik o stjecanju odgonetačkih titula i naslova, dopisni turnir bio je B-kategorije (jakost turnira bila je 1,82!), no s obzirom na to da je to bio dopisni turnir mogle su se osvojiti samo kategorije oC i oB. Iz ovog Zapisnika vidljivo je koji su odgonetači sudjelovali i koja su mjesta zauzeli, koje su odgonetačke kategorije imali do ovog natjecanja, doprinos bodova u vrednovanju jakosti odgonetačkog turnira i osvojeni broj bodova na ovom natjecanju. Zapisnik je dostavljen nadležnoj Komisiji za registraciju i kategorizaciju ZSH, koja je 12. svibnja 1986. godine donijela Zapisnik o provedenoj kategorizaciji natjecanja u odgonetanju zagonetaka, prema kojemu su kategoriju odgonetača B-razreda (oB) osvojili Zdenko Almay iz Slavonske Požege i Krešimir Cerovac iz Zagreba, dok su kategoriju odgonetača C-razreda (oC) osvojili Drago Šoić iz Čaglina i Ivica Tomić iz Pleternice


3 коментара:

  1. Ja i Nedeljko poravnati u bodovima, kao da smo se dogovarali, a - nismo!

    ОдговориИзбриши
  2. Nekim posjetiocima ovog bloga bilo bi zanimljivo vidjeti kakvi su se tada zadaci rješavali. Možda bi čak bilo zanimljivo organizovati ponovno rješavanje.

    ОдговориИзбриши
  3. U ovom pregledanom dijelu moje dokumentacije nemam spremljeno baš mnogo natječajnih zadataka, ali potražit ću. Čini mi se da sam imao poseban registrator u koji sam odlagao pripreme za kopiranje zadataka, pa možda i to jednog dana nađem.

    ОдговориИзбриши