понедељак, 14. март 2022.

ACTA AENIGMATICA (206)

Kategorizacija odgonetača 1986. (2)

Piše: Stjepan Horvat

Početkom 1986. godine enigmatski klubovi koji su željeli da njihovi članovi sudjeluju u Prvenstvu odgonetača Jugoslavije trebali su organizirati klupska natjecanja u odgonetanju. Sva ta natjecanja bila su u okviru četvrtfinalnog kruga natjecanja POJ-a, na kojima su se stjecala prava sudjelovanja u polufinalnim natjecanjima za POJ.

Jedno takvo natjecanje pripremio je Enigmatski klub Ero iz Mostara, kojemu je na čelu bio mladi Slavko Bovan. Svaki klub je za sebe pripremao natječajne zadatke, a i žiri je bio sastavljen od članova kluba. O natjecanjima vodili su se zapisnici, koji su se dostavljali u tajništvo ESJ, a na osnovu njih Komisija za odgonetače pri ZSH provodila je kategorizaciju odgonetača.

U prilogu je Zapisnik sa ČF POJ-a održanog u Mostaru 29. ožujka 1986. godine. U natjecanju su sudjelovala 25 natjecatelja, koji su u vremenu od 45 minuta rješavali zadatke uzete iz enigmatskih listova. Točnost rješenja kontrolirali su Slavko Bovan i Nebojša Nadaždin.

Prema ostvarenim rezultatima u polufinalno natjecanje POJ-a 1986. godine plasirali su se: Joško Pehar (Čapljina), Nevenko Soldo (Lištica), Predrag Bošnjak (Mostar), Bobi Mrvelj (Mostar), Ernadin Vejzović (Mostar), Ružica Soldo (Lištica) i Slobodan Jurić (Mostar).

Prema pravilima ovo je bio odgonetački turnir C-kategorije, pa su tako po prvi puta odgonetačku C-kategoriju dobili Predrag Bošnjak, Slobodan Jurić, Suad Muharemović, Antonio Knezović i Čedomir Dragović.



 

3 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Hvala, hvala.
Na ovo sam bio zaboravio, a objava me podsjeti.
Kasnije ću dodati neka moja sjećanja.

Slavko Bovan је рекао...

Kao što rekoh, na ovo sam totalno zaboravio, ali sjećanja su se brzo posložila. Sjećam se da sam ja prikupio zadatke, a Nebojša Nadašdin (sada pravi avione u Sjevernoj Americi) je to kopirao. Imao je pristup nekom dobrom kopir aparatu pa smo na njemu štampali i bilten. Pošto smo (samo) nas dvojica vidjeli zadatke, bili smo i žiri. U to vrijeme (naravno) nije bilo mobilnih telefona, a i fiksni telefoni su bili ponekad problematični, pa se sve radilo preko pošte. Tih godina "nisam izlazio iz pošte". Skoro svakodnevno sam slao mnogo pisama. Sad se prisjetih da sam imao žestoku raspravu s poštom jer nisu prihvatili da bilten pošaljem kao tiskovinu (na nekoliko desetina adresa) što je bilo znatno jeftinije. Ne dadoše!

25 takmičara i za današnje vrijeme je solidan broj.

Slavko Bovan је рекао...

Zaboravih napomenuti. Nisam bio predsjednik Ek "Ero" već sekretar. Prvi predsjednik je bio Zdenko Ćavar, a nakon njega izabrali smo Mirelu Skikić za predsjednicu (Dakle, bili smo i u to doba avangarda - ravnopravnost žena).