понедељак, 1. август 2022.

ACTA AENIGMATICA (226)

Korespondencija sa Slavkom Pelehom (2)

Piše: Stjepan Horvat

U prošlom prilogu naveo sam da sam imao vrlo bogatu pisanu korespondenciju sa Slavkom Pelehom, posebno u prvim godinama djelovanja Enigmatskog udruženja Bjelovar. To je bilo potpuno normalno, jer tih početnih godina društvo nije imalo telefon, koji je inače bio vrlo skupa investicija (preračunato u današnje iznose više od 4.000 eura). A i inače, u to vrijeme vrlo ažurno sam odgovarao pisanim putem na svako pristiglo pismo i drugim suradnicima, posebice članovima društva, koristeći portabl pisaći stroj Brother japanske proizvodnje.

U prilogu je pismo Slavka Peleha s datumom 31. siječnja 1969. godine, nakon što je na kiosku nabavio novi, šesti broj lista Čvor. U pismu se Slavko potrudio analizirati gotovo sve objavljene zagonetke, dati savjete i svoja razmišljanja o uređivanju i predlagati nove sadržaje. Posebno skrećem pažnju na drugi dio pisma u kojemu su prvi pisani tragovi o potrebi osnivanja republičkih zagonetačkih saveza (Savez enigmata HrvatskeSEH), pa i saveza na državnoj razini (SEJ) te njihove uloge u razvoju zagonetaštva općenito.

Načeto je i pitanje terminologije (nazivlja!) vezanog za zagonetaštvo (enigmatiku, zagonetarstvo) i to su bili prvi počeci traženja novih naziva zagonetaka koje su mahom do tada imale strana imena (anagram, logogrif, palindrom, šarada i sl.), o čemu će se voditi višegodišnja briga u uredništvu ZD Čvora.

U to vrijeme EUB je djelovao svega sedam mjeseci…

Urednička napomena: Da bi se lakše pratilo Pelehovo pismo, ovoj objavi dodani su skenovi svih stranica iz "Čvora" broj 6 (vidjeti ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje i ovdje)



Нема коментара:

Постави коментар