среда, 12. април 2023.

JOVANOV SLOGOVNI KVADRAT (386)

Prvi lik

I, I, KA, KA, KA, KA, ME, ME, NA, NA, NjE (ČA), PRE, RI, RI, ŠTALj, ZO

Vodoravno i okomito: 1. Izmjena, promjena, 2. Spojevi istog kemijskog sastava, a različitih svojstava zbog različite molekulske strukture, 3. Podvala, prevara (ek.), 4. Opterećivanje (npr. obavezama), tovarenje kome poslova i obaveza (druga verzija: okrugla plića kapa u narodnoj nošnji crnogorskoj i hercegovačkoj; kariklija).

Napomena:
U "Srpskom rječniku" (1852) Vuk Karadžić ovako opisuje pojam pod 4: "Kariklija je od crvene abe ili čohe, odozgo je zatubasta kao fes, a sa strane ima crnu postavu, za koju se odozgo može što zadjesti (gdjekoji u bojevima pozadijevaju fišeke da su im naručniji nego u kesama)". Vrlo sličan opis Vuk je objavio i u "Danici" 1827. godine (vidjeti ovdje).

U istom rječniku, za riječ šišak navedeno je i ovakvo značenje: "2) (u Bjelopavl.) Crnogorska i Hercegovačka kapa, koja se u Srbiji zove kariklija."

Drugi lik

KA, KA, MJE, MJE, NA, NA, NjE, RA, RA, STA, STA, ŠKA, ŠTALj, TE, TE, VRE

Vodoravno i okomito: 1. Kotarica u kojoj stoje vretena, 2. Dio nečega, položaj, pozicija, lokacija na nečemu ili u nečemu koju nije lako doseći, kojoj nije lako prići, koju nije lako shvatiti, naučiti, svladati i sl. (mn.), 3. Podvala, prijevara (ijek.), 4. Prelivanje tekućine iz jedne posude u više posuda.

Autor: Jovan Nedić

2 коментара:


  1. Odgonetke:

    Prvi kvadrat:

    PRE--I--NA--KA
    I-ZO--ME--RI
    NA-ME-ŠTALJ-KA
    KA-RI--KA--NJE (ČA)

    Drugi kvadrat:

    VRE--TE--NA--RA
    TE-ŠKA--MJE-STA
    NA-MJE-ŠTALJ-KA
    RA-STA--KA--NJE

    Vlašar

    ОдговориИзбриши
  2. Rješenja su tačna:
    Prvi lik: preinaka, izomeri, nameštaljka, karikanje (karikača)
    Drugi lik: vretenara, teška mjesta, namještaljka, rastakanje

    ОдговориИзбриши