понедељак, 10. април 2023.

ZRNCA (4468)

Učaurena premetaljka
Kad te žara peče
kao zmaj dragon
onda bude jači
odbrambeni nagon.

Nikola Petkovski

6 коментара:

  1. ..... KOPRIVA - PORIV , TONĆI

    ОдговориИзбриши
  2. .... ODBRAMBENI , A NE ODBRANBENI , HAHAHA , TONĆI ...

    ОдговориИзбриши
  3. Tako je i znam da je tako, ali ja sam Makedonac i na makedonskom jeziku je ODBRANBEN, pa je to povuklo. Inače, nije mi jasno kako se to N pretvara u M, kad je osnova ODBRANA, BRANIM SE, ODBRANII SE, ODBRANIO SAM SE, BRANEĆI itd ... Isto se događa i kod reči STAN, pa umesto da rešite STANBENO, vi rešavate STAMBENO pitanje, takođe za SA STRANE OD PUTA - ne ide STRANPUTICA, nego STRAMPUTICA itd, itd ... sigurno ima još primera. Očito - tako je u srpskom (hrvatskom) pravopisu, u makedonskom nije.

    U svakom slučaju, hvala na primedbi.

    ОдговориИзбриши
  4. N prelazi u M zbog jednačenja suglasnika po mjestu izgovora.
    Stranputica je iznimka od tog pravila.

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala Zdenko. Ovo pravilo je meni nepoznato i ne razumem ga. Ne shvatam kakvo je to jednačenje po mestu izgovora. Ja znam za jednačenje po zvučnosi: P-B, K-G, T-D, F-V, S - Z, Š-Ž ..., ali ovo nije to, N i M nisu ni zvučna ni bezvučna slova. Ipak, pravila vaših pravopisa su pravila i moraju se poštovati. Ako sam ga razumeo, vidim da se N pretvara u M kad je ispred zvučnog suglasnika - B, ali kad je ispred bezvučnog - P, ostaje N. U makedonskom pravopisu nema ovakvog jednačenja i pretvaranja, ima jednačenja samo sa zvučnim i bezvučnim suglasnicima.

    Pa, izgleda da sam naučio nešto novo i hvala vam.

    ОдговориИзбриши
  6. Ovo pravilo se koristi radi lakšeg izgovora. Probaj izgovoriti glas M i glas P, pa će ti biti jasnije. Tvore se na istom mjestu usnica, za razliku od glasa N.
    Ne koristi se kod složenica (stranputica, vanbračno, jedanput ...)

    ОдговориИзбриши