уторак, 18. јул 2023.

ZRNCA (4561)

 Anagram

MED ASIRIMA
donela ona
dok je vladala
sa svoga trona.
Nikola Petkovski

11 коментара:

  1. Анониман18. јул 2023. 13:53


    Odgonetka: SEMIRAMIDA

    Vlašar

    ОдговориИзбриши
  2. Aljoša, ovo je neispravan anagram: stanovnici stare Asirije su Asirci, a ne Asiri.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман19. јул 2023. 12:12

    ASIR IMA MED...
    od vremena kad je ona vladala sa trona!

    Stipan

    ОдговориИзбриши
  4. Miroslave, ono ASIRI i ASIRCI se odnosi na mene, autoru anagrama. Tačno je da je ispravno ASIRCI, ali nisam hteo da napišem MED ASIR(C)IMA, više sam hteo da idem sa čistim anagramom, makar i sa faulom (koji ipak smatram da je mali).

    ОдговориИзбриши
  5. Očiti faul u ovakvoj minijaturi nije baš tako "mali"- a ako je namjerni ( a autor to nije napomenuo!) - nije mu mjesto u ozbiljnim zagonetačkim vodama!
    Ne slažem se sa Aljošom da je ovo odlična premetaljka! Da je "C" u zagradi imalo bi smisla- ovako- nula bodova, iako ideja i stihovanje imaju smisla...

    ОдговориИзбриши
  6. Citat sa Hrvatske OE
    licentia poetica

    licentia poetica [lice'ncia po·e:'tika] (lat.: pjesnička sloboda), osnovno načelo antičke retorike i poetike, po kojem pjesnik može u svojem stvaranju odstupiti od uobičajenih retoričkih, poetičkih i gramatičkih pravila ako time postiže određeni stilski učinak ili ako to zahtijeva metrička organizacija pjesme.
    Citiranje:
    licentia poetica. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 19. 7. 2023. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=36380

    ОдговориИзбриши
  7. He-he! Neko je jutros očito doručkovao žilete. Nakon Slavkovog "licentia poetica", ne nula, nego minus jedan bod "žiletašu" iako kritika i pridika imaju smisla.

    Zar se ove "ozbiljne zagonetačke vode" ne nazivaju "tupljenje i oštrenje"?

    I opet he-he!

    ОдговориИзбриши