недеља, 13. август 2023.

ŠTEFANOV IZVEŠTAJ


 Piše Štefan Markovič

Mengeš su 4.8. zahvatile velike padavine, posledica kojih su bile ogromne poplave. Za par sati je palo oko 200 litara na kvadratni metar, što je inače količina, koja padne u čitavom devetom mesecu. Narasle vode su probile i odnele sa sobom zaštitu. Tako je sav grad manje više zaplivao. Verovatno ste neki videli snimke spasavanja dece iz dečijeg vrtiča. Objekat je po prvoj proceni neupotrebljiv, skoro da potpuno uništen. Uz vrtič je bila poplavljena osnovna škola, nova sportska dvirana (dve godine kako je izgrađena), biblioteka, opštinska zgrada, zdravstvena stanica, ... I sve to se je desilo za par minuta.

Moja kuča je udaljena od tog vrtiča nekih 250m vazdušne razdaljine. U pet minuta imao sam vode u kuči do visine 107 cm, izmereno po tragovima na zidovima. Voda mi je uništila sve prostorije u donjem delu. Danas su to prazni prostori, a pre toga imao sam tu svoju radnu sobu, biblioteku, arhivu, .... To govorim samo o delu vezanom na moje hobije. Unisten mi je sav enigmatski arhiv. Nemam ni jednu jedinu stvar vezano na moje objave, ni jedan jedini priručnik, niti ... Zbirka enigmatskih časopisa iz 54 strane zemlje je samo uspomena. Od enigmatike su ostale samo dve beležnice sa skiciranim radovima.
Moja beletristična biblioteka je više nego prepolovljena. Koliko i šta sam uspeo spasiti još ne znam. A imao sam i neke primerke knjiga još iz 19. veka. Deset godina sam bio star, kada sam počeo skupljati stare razglednice. Do danas se ih je nakupilo oko 3.000 komada. Po nekim procenama grednost zburke oko 30.000€. 
Sav moj arhiv vezan na rad i igranje križemkražma je uništen. Takodje i neprodate garniture igre 
Devetnaest godina predavam na Univerzi za tretjo življenjsko obdobje u Ljubljani. Sve što smo napravili, svi radovi su ... A skoro sam završio sa izborom radova i sa pripremom za štampu.

Drage kolege, iz nastale situacije nisam u mogučnosti izpuniti dogovore i obečanja. Da li sano trenutačno ili za dulje vreme, u ovom trenutku ne znam. Tako da obečanih knjiga i časopisa ne mogu slati, a ni prihvatiti. Mogu ih dati samo na pod.  

Pozdrav!
Štefan

3 коментара:

  1. Uh, Štefane...nenadoknadiv gubitak.Kauč,šporet,vitrina se može nadoknaditi,ali arhiva ne.Nije džaba rečeno da je voda(kao i vatra) dobar sluga,ali loš gospodar.Samo polako i smireno,možda bude neko rješenje da se po tom pitanju nešto uradi.Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  2. Kad sam od Štefana na e-mail dobio gornju poruku, odgovorio sam mu odmah ovako:
    Zaprepašteni smo vijestima koje si nam napisao. Nekako smo mislili da su poplave zaobišle Ljubljanu i okolinu jer su se u vijestima spominjali neki drugi slovenski gradovi.
    Veoma nam je žao što ste tako prošli i što ćeš imati takvih šteta vezanih za enigmatiku, ali sigurno i za sve ostalo. Ako budemo mogli pomoći na bilo koji način, očekujemo da nam se obratiš.
    Ne mogu ni zamisliti kako to izgleda da u trenu ostaneš bez svega što ti je dotad činilo važan dio života. Može li se to preboljeti?

    ОдговориИзбриши
  3. Blizu Štefanove kuće u Mengešu protiče rijeka Pšata (!), desna pritoka Kamniške Bistrice, duga 28,4 km. Pretpostavljam da je ona donijela tu silnu vodu koja je poplavila Mengeš.

    ОдговориИзбриши