среда, 14. фебруар 2024.

HAJRO U "FENIKSU" (2014.)

Feniks 509, 10.07.2014.
 Prilog: Jovan Nedić

10 коментара:

  1. Hvala na podsjećanju Jovane, sjećam se lijepog starta (Cavani, Rio Grande, neiscrpno...). Dobro si označio ono što se može previdjeti - tri OTK (opskurne troslovne kratice) što je 9 polja van ukrštanja što bi bilo kao i 4 dvoslova, dakle vrlo velika mana.

    ОдговориИзбриши
  2. Danas to ne bi morale biti OTK. U "Razumljivim troslovnim kraticama" ORS je, npr., "Općinski rukometni savez", a PVU "pješačko vojno učilište". Valjda bi se i za TSA moglo nešto pronaći.

    ОдговориИзбриши
  3. Jedno od značenja pridjeva OPSKURAN JE "koji je malo ili slabo poznat" pa bih rekao da su OTK i mnoge naše kratice ako ih ne zna većina rješavača. Dakle, IBM, MGM, BMV nisu OTK (možemo ih opisati ne navodeći riječi koje ih čine), dok ove vaše, a i moja OTK jesu OTK. Ne znam da li je mogućnost opisivanja bez navođenja riječi najbolji način definiranja no zgodno jeste.

    Vidio sam Cavanija u anagramu, sjećam se vodolije viteškog lika još iz vremena kad je igrao u Napoliju i bio najbolji strijelac lige. Naravno, poslije PSG, MU.

    ОдговориИзбриши
  4. Hajro, pa ko opisuje kratice bez navođenja riječi od kojih su nastale? Većina OTK i služi zato da se ne bi reklo, npr., "upišite PVU", nego se onda lijepo traži kratica za "Processor Value Unit", mada niko ne zna šta je to, ali svako bar zna prepisati prva slova svih riječi. Ja kad rješavam križaljke takve opise i ne čitam, samo prepišem prva slova, a da me neko kasnije pita na šta se odnosi ta kratica, ne bih imao pojma.
    Zato smatram da su naše kratice. Čak i ako ih nikad nismo čuli, kao npr. PVU za "pješačko vojno učilište" - bar razumijemo na što se odnose.

    ОдговориИзбриши
  5. Hoćemo li od samog početka prihvatiti OTK kao elementarnu nepogodu - tu su i valja nam živjeti s njima. Nisu pale s neba, to su naši somudijeljeni džokeri koji se cere u lice našim rješavačima, a mi sve to guramo pod tepih (dok nam tepih ne bude izvučen ispod nogu).

    Slažem se da postoji ta razlika u razumijevanju "na što se odnose", no to ne mijenja suštinu našeg konteksta. Nepoznate troslovne kratice su u velikoj većini primjera ista stvar kao i dvoslovi, ogromna većina kombinacije ta tri slova ima nekakvu potvrdu. Dakle, vrijedi logika poznata nam iz priče o dvoslovima - ako može bilo šta onda to nije riječ, a ako nije riječ onda se u tim poljima ne dešava suština križaljke/ukrštenih riječi, najjednostavnije rečeno nema ukrštanja. Jasno je da su takvi troslovi iznuđeni "spas" za kombinaciju, odnosno dokaz nemoći autora da kombinaciju održi bez takvih bisera. Drugačije rečeno - upisivanje takvih troslova u mrežu nije rješavanje već glupo upisivanje koje je posljedica naših ambicija zbog kojih smo si udijelili te džokere. Prije interneta je to bilo mnogo rjeđe pa je nekako zaživjelo kao prihvatljiva praksa. Slično je sa drugim opskurnostima iz internetskih bespuća.

    Ono što se meni čini logičnim je troslovnu kraticu smatrati prihvatljivom (ili prihvatljivom slabošću) ako je smisleno opisati npr BMW,NBA... kao "njemački automobilski gigant" ili "američka košarkaška liga", dakle bez navođenja originalnog naziva od tri riječi. Naravno, što manje poznata kratica to je veća slabost, totalno nepoznata je OTK. Ovdje bih dodao da se OTK razlikuje od troslovnog naziva mjestašca negdje u dalekom svijetu samo po tome što opis "mjesto na jugu Mongolije" nekako zvuči bolje od originala kratice čije značenje i ne pokušavamo dokučiti. Ovdje se priča širi pa se valja zaustaviti. Na urednicima i članovima žirija je da usavrše našu praksu, na dobro našeg lijepog hobija.

    ОдговориИзбриши
  6. Složićemo se da je sve stvar mjere. Npr. ako imaš RIO GRANDE DEL NORTE (dobro izukrštano sa ostalim pojmovima) dotvoljeno ti je da imaš TSA :)

    ОдговориИзбриши
  7. Naravno, mjera je ključna riječ. Ako pobjednički rad ima hrpu OTK i drugih internetskih bisera bojim se da smo izgubili mjeru. Sve ovo gore je malo podsjećanje, ponavljanje mnogo puta rečenog. No, ako se ponavljaju pomenute slabosti i njihovo podsticanje naglašavanjem vrijednosti bjelina i sl, onda ima smisla ponavljati i ovo. Srdačan pozdrav svima:)

    ОдговориИзбриши
  8. U "Kvizorami" (br. 1657, 27.1.2024., str. 22) za TSA objavljena kratica: "traktorsko-strojni agregat".

    ОдговориИзбриши