понедељак, 11. март 2024.

ZAGONETKA NA NASLOVNOJ STRANI

ЗАГОНЕТКА НА НАСЛОВНОЈ СТРАНИ

Србска новина или магазин за художество, књижество и моду” је први модни часопис објављиван на српском језику. Издавао га је и уређивао Антоније Арнот  (Сегедин,  1808 — Будим1841), будимски адвокат и књижевник. Часопис је излазио у Будиму 1838. (104 броја) и у Пешти 1839. (47 бројева).

Први број је изашао 1/13. јануара 1838. Нешто касније из назива часописа је изоставио први део наслова „Србска новина”. Овај илустровани журнал за даме излазио је двапут недељно, средом и недељом. Лист је писао о културним кретањима не само код Срба, него и код осталих централноевропских и балканских народа. Лист је био богато илустрован, доносио је и библиографске податке о српским књигама и новинама, литерарне прилоге и практичне поуке, а пропраћен је и списком пренумераната.

У часопису је објављена само једна загонетка (у броју 43, 28.05.1839.), и то на насловној страни. Ради се о непотписаној шаради са решењем: Милан (српско име), Милан (град у Ломбардији), Ми – лан.

Дакле, ово је први часопис у којем је загонетка објављена на насловној страни (касније ће то у три наврата урадити „Шумадинка“ Љубомира Ненадовића).

Динко Кнежевић

1 коментар:

  1. Bravo!

    Čini se da smo zagonetke nekad cijenili mnogo više nego danas kad smo potisnuti uz najležernije rubrike kao što su TV program, horoskopi, vremenske prognoze i slično. Koliko smo sami doprinijeli sadašnjem statusu enigmatike, korištenju modernih medija i slično, trebalo bi biti ozbiljno obrađeno.

    ОдговориИзбриши