петак, 4. јануар 2013.

KVIZORAMIN UVODNIK




U najnovijem broju "Kvizorame" (1083) objavljen sledeći uvodnik. (Napomena: na slici je jedan od starijih brojeva)

Teško je danas, barem kada je riječ o natjecanjima anagramista, nositi se sa sve brojnijim internetskim forumima, blogovima i ostalim ringovima na kojima premetaljkaši uporno bruse svoje umijeće i usput se nadmeću prevrćući najrazličitije teme, od naslovnih anagrama, o kojima je ovdje više puta pisano, do političkih, kulturnih, sportskih i drugih aktualija. Evo, upravo ovih dana proradio je blog našega kikindskog prijatelja Slavka Bovana (to je onaj čarobnjak koji je ljetos u svome gradu organizirao velebni susret zagonetača okupivši brojnu eksjugoslavensku zagonetačku elitu), blog kojem je puni naslov Enigmatika (tupljenje i oštrenje), a internetska adresa http://enigmatikatio.blogspot.com. Među ostalim tu je u četvrtak 20. prosinca osvanuo i raspis novoga Memorijala Milana Milina, natjecanja što ga u čast “svoga istaknutog člana i jednog od najvećih anagramista i majstora sitnih zagonetaka” organizira Enigmatsko društvo Dr. Đorđe Natošević iz Sombora. Ovaj su put - pogledajte - zadane čak četiri discipline (anagram, rebus, stihovna zagonetka i palindromni rebus), a ovdje spominjem samo anagram za koji tema glasi ovako:
PRVIH STO GODINA UKRŠTENICE, KRALJICE ZAGONETAKA

Ova, 2013. godina u koju smo upravo ušli, nudi, naime, važnu enigmatsku obljetnicu: 21. prosinca 1913. Britanac Arthur Wynne (rođen u Liverpoolu 22. lipnja 1871, umro u Clearwateru na Floridi 14. siječnja 1945) objavio je u nedjeljnom izdanju lista New York World, u prilogu Fun, prvu modernu križaljku na svijetu. O tome događaju i zanimljivostima koje ga prate bit će, dakako, još riječi tijekom godine (ipak će se sto godina navršiti tek u prosincu), ali ponukani gornjim raspisom ovdje ćemo ponuditi našu, malo kraću inačicu teme za premetanje:

STO GODINA KRALJICE ZAGONETAKA KRIŽALJKE

No, ovo tek usput, za zagrijavanje. Sjetit ćete se da sam, zaključujući izvješća o rezultatima prošlogodišnjega Memorijala Pavle-Libran, uvodnik broja 1071 završio najavom natječaja za anagramiste: “U međuvremenu priredit ćemo novi natječaj za anagramiste po uzoru na onaj s kraja 2007. godine kad je zadana tema bila AKADEMIJA LIKOVNIH UMJETNOSTI (povodom stote obljetnice osnutka) i kad je broj sudionika nadmašio sva naša očekivanja.” Naš službeni anagramistički natječaj bavit će se drugom stotom obljetnicom. Godine 1913. hrvatski Andersen, književnica Ivana Brlić-Mažuraniž, skrenula je na sebe “pravu pozornost književne publike” romanom za djecu Čudnovate zgode šegrta Hlapića i upravo taj naslov naša je tema:

ČUDNOVATE ZGODE ŠEGRTA HLAPIĆA

Svaki autor može poslati neograničen broj anagrama. Anagrame šaljite najkasnije do 16. veljače 2013. na adresu Kvizorama (natječaj za anagramiste), Veslačka 2, 10000 Zagreb. Radove će ocjenjivati urednički ocjenjivački sud, a najbolje anagramiste nagradit ćemo zagonetačkim i drugim knjigama. Autoru prvoplasirane premetaljke nastojat ćemo prirediti nagradno iznenađenje!
Na kraju samo napomena: rok za slanje odnosi se i na neslužbenu temu stote obljetnice kriæaljke. I tu ćemo izabrati, proglasiti i barem simbolično nagraditi najbolje!
Boris Nazansky

6 коментара:

  1. Zahvaljujem Borisu na lijepim riječima,i pozivam kolege da probaju da ispremeću zadate teme.

    ОдговориИзбриши
  2. Što se tiče Memorijala Milana Milina (pogledajte raspis na ovom blogu!) već su stigle pošiljke od osmorice autora.

    ОдговориИзбриши
  3. Kako se od pamtivijeka u križaljkama i ukrštenicama opisuje riječ STAROSTA? Odgovorite mi "iz glave", bez gledanje u rječnike.

    ОдговориИзбриши
  4. Drugi svjedok na vjenčanju

    ОдговориИзбриши
  5. JOK, BRATE. KAKAV SVEDOK! TO JE STAREŠINA SEOSKE UPRAVE KOD SLOVENSKIH NARODA

    ОдговориИзбриши
  6. Ja sastavio anagram. Treba mu samo lagana dorada pa ga šaljem u pravcu Zagreba.

    ОдговориИзбриши