понедељак, 7. јануар 2013.

REČ PO RIJEČ (17)




BOLMANSKI VERTEP
Na Badnjak, u šest sati uveče, kad se oglase crkvena zvona, u baranjskom selu Bolmanu domaćini unesu slamu u kuću i ukućanima čestitaju Badnje veče riječima: "Dobar_veče, sretno vam Badnje veče", na što mu oni odgovore: "Živ i zdrav bio!" Potom domaćin slamu stavi "pod_astal", a domaćica nekoliko slamki i nešto sitnog novca stavi "n_astal" (na stol) i prekrije ga "stoljnjakom" te postavi za večeru. Jede se "posni gra" i posebno ispečeni "lebac" koji se zove "zdravlje". Poslije večere ukućani se zaslade orasima i "dunstom" (kompotom).
U isto vrijeme seoski dječaci počnu od kuće do kuće nositi vertep. Običaj nošenja vertepa u baranjskim srpskim selima poznat je od davnina. U Bolmanu se taj običaj održao do današnjih dana i nikad se nije prekidao.
Vertep nose muška djeca, u stiharima, s klobucima od kartona i s drvenim sabljama obojenim srebrnom bojom. Njih četvorica predstavljaju Iroda i tri mudraca s Istoka: Melkiora, Valtazara i Gašpara. Oni obično nose drvenu maketu crkve. Uz njih su i dva čobana: prvi čoban i drugi koga zovu Guba i koji nosi kasu.
Vertep ulazi u kuću pojući "Roždestvo" i počinje s "deklemacijama" ili, bolje rečeno, s malim igrokazom, koji završava kad ulazi Guba, obučen u kožušak izvrnut tako da se vidi unutrašnja strana, koja podsjeća na ovčije runo. Guba svoj govori započinje riječima: "I ja stari, matori, jedva vrata otvori..."
Domaćin vertep dariva u novcu, ubacujući novac u kasu, a potom vertep napušta kuću pojući "Vsi jazici".
Jovan Nedić

4 коментара:

  1. Bilo bi idealno da sam ovu priču dobio jutros. Stigla mi je prije pola sata.

    Ovako mora uskočiti (zbog aktuelnosti) vanredno (iza ponoći umjesto u 9.00)

    ОдговориИзбриши
  2. Priča je mogla stići i jutros, ali slika nije. Snimljena je u Bolmanu u 21:22.
    Dok sam stigao kući u Beli Manastiru i skinuo je s fotoaparata na kompjuter, već je bilo 22:45. Dok sam se sjetio da pronađem priču među hiljadama svojih članaka i obradim sliku, već je bilo 23:36. Trebalo je još nekoliko minuta da sve pošaljem na Slavkov e-mail.
    No, kad je aktuelnost u pitanju, Ero ne časi ni časa pa se pojavilo vanredno izdanje rubrike "Reč po riječi". Hvala mu na trudu.

    ОдговориИзбриши
  3. Svim posjetiocima bloga pravoslavne vjeroispovijesti želim SREĆAN BOŽIĆ!

    ОдговориИзбриши
  4. O obilježavanju pravoslavnog Badnjaka jučer smo snimili reportažu u Pakracu, sjedištu Slavonske eparhije. Bit će emitirana u subotu, u emisiji "Duhavni izazovi" na prvom programu Hrvatske televizije!

    ОдговориИзбриши