NJEGUŠKA PRŠUTA
NJEGUŠKI PRŠUT
Njeguška pršuta je specijalitet Njeguša, sela u
Crnoj Gori. Njeguška pršuta ima poseban ukus i miris kao rezultat mešanja
morskog i planinskog vazduha i drveta koje gori u procesu sušenja
Proizvodi se od butova
kvalitetnih svinja. Butovi se sole, a posle odsoljavanja presuju. U Njegušima
se praktikuje da se u prohladnoj i provetrenoj prostoriji preko čistih,
suvih dasAKA postave butovi podjednake debljine pa red dasaka i opet red butova
i tako dok se cela količina ne spremi za presovanje. Odozgo se postavi teško
kamenje. Meso tako odstoji 3 do 4 dana. Za to vreme izgubi dosta vode, a
debljina butova padne na 5 do 6 cm. Hladno dimljenje ovako pripremljenog pršuta
trajalo bi od 45 do 60 dana, a loži se, naravno sa prekidima, i danju i noću.
Prava njeguška pršuta zrela je za upotrebu posle najmanje 6 meseci sušenja.
Tajna ukusa i mirisa njeguške pršute je uticaj kontinentalne i mediteranske
klime, mešanje morskog i planinskog vazduha na područiju gde nastaje.
Niko ni da kaže mljac-mljac.
ОдговориИзбришиPozdrav za Filipa koji je dao podršku ovoj rubrici!
ОдговориИзбриши