среда, 17. април 2013.

REČ PO RIJEČ (115)



NJEGUŠKA PRŠUTA
NJEGUŠKI PRŠUT
Njeguška pršuta je specijalitet Njeguša, sela u Crnoj Gori. Njeguška pršuta ima poseban ukus i miris kao rezultat mešanja morskog i planinskog vazduha i drveta koje gori u procesu sušenja
Proizvodi se od butova kvalitetnih svinja. Butovi se sole, a posle odsoljavanja presuju. U Njegušima se praktikuje da se u prohladnoj i provetrenoj prostoriji  preko čistih, suvih dasAKA postave butovi podjednake debljine pa red dasaka i opet red butova i tako dok se cela količina ne spremi za presovanje. Odozgo se postavi teško kamenje. Meso tako odstoji 3 do 4 dana. Za to vreme izgubi dosta vode, a debljina butova padne na 5 do 6 cm. Hladno dimljenje ovako pripremljenog pršuta trajalo bi od 45 do 60 dana, a loži se, naravno sa prekidima, i danju i noću. Prava njeguška pršuta zrela je za upotrebu posle najmanje 6 meseci sušenja. Tajna ukusa i mirisa njeguške pršute je uticaj kontinentalne i mediteranske klime, mešanje morskog i planinskog vazduha na područiju gde nastaje.

2 коментара: