TOFU
Tofu je visokoproteinski prehrambreni proizvod
dobijen zgrušavanjem proteina u sojinom mleku. Veruje se da tofu potiče iz
vremena kineske dinastije Han (206. p. n. e. — 220. n. e.), a u savremeno doba
je važan izvor proteina u kuhinji istočne i jugoistočne Azije. Mnogo je vrsta
tofua i načina njegove pripreme. Tofu se može pripremati prženjem na vrelom
ulju, pečenjem na roštilju, kuvanjem, dinstanjem, a može se poslužiti i sirov. Tofu
(nazivan i surutkom, a u Kini dofu) je često upoređivan sa sirom, delom zbog
iste tehnike koja se koristi u spravljanju ova dva produkta. Od ostalih
popularnih vrsta tofua izdvajaju se svileni tofu (ne treba ga mešati sa mekim),
dimljeni tofu, prženi tofu-burgeri i kotleti, fermentisani tofu, trajni tofu i
tofu sa roštilja. Za razliku od drugih proteinskih proizvoda, tofu uopšte nema
holesterola, ali je procenat masti u njemu i dalje relativno visok (40 i 45%),
s tim da je taj procenat ipak manji u odnosu na procenat proteina. Kvalitet
proteina u tofuu je vrlo visok i može se porediti sa onim u piletini. Tofu se
preporučuje u dijetama za mršavljenje jer sadrži samo 72 kalorije na 100 grama
po obroku.Tofu je delikatan i lomljiv, a može i da se drži u frižideru, gde od
niske temperature poprima boju ćilibara.
UF, TO!
ОдговориИзбришиLozničanin